Best of Classic Praha 15.6.2015

Saverio Mercadante a jeho Koncert pro flétnu a orchestr e moll

V pondělí 15. června ve 20:00 se na Classic Praha rozezní v rámci Koncertu bez smokingu Best of classic Praha Koncert pro flétnu a orchestr e moll Saveria Mercadanteho.

Saverio Mercadante byl italský - ve své době převážně operní skladatel.
Hudbu studoval v Neapoli u Niccolo Zingarelliho. Začínal jako skladatel symfonické a instrumentální hudby, ale jeho současník, operní skladatel Gioacchino Rossini vycítil jeho operní talent a přivedl jej ke kompozici oper. Pozornost italského publika si pak Mercadante získal zejména svoji sedmou operou Elisa e Claudio napsanou právě v Rossiniho stylu.

V letech 1829 a 1830 žil Mercadante ve Vídni, Madridu, Cádizu a Lisabonu. Nezískal však trvalé angažmá a proto vrátil se Itálie. Stal se kapelníkem katedrály v Novaře a zastával toto postavení až do roku 1839. Na pozvání Rossiniho strávil krátký čas i v Paříži, kde uvedl několik svých oper. Tam poznal díla Giacoma Meyerbeera a Halévyho, což ho přivedlo k úvahám o smyslu opery. Na základě těchto úvah zcela změnil svůj kompoziční styl. Rozhodl se oprostit operu od velkooperních manýrů a soustředit se více na dramatickou složku operního díla. První operou psanou v tomto „reformovaném“ stylu se stala opera Il giurnamento uvedená roku 1837 v proslulém Teatro alla Scala v Miláně. Tomuto způsobu operní skladby zůstal věrný až do konce života.
V roce 1839 se Mercadante stal ředitelem Liceo musicale v Bologni a o rok později vystřídal svého učitele Zingarelliho ve funkci ředitele konzervatoře v Neapoli, kterou zastával až do konce své životní dráhy.
V průběhu šedesátých let mu postupně slábl zrak a roku 1863 zcela oslepl. Jeho opery, které ve své době úspěšně soutěžily s operami Gaetana Donizettiho, Vincenzta Belliniho a Giuseppe Verdiho jsou dnes téměř zapomenuty. Občasná provedení nebo nahrávky však bývají velmi úspěšné.
Mercadante byl rovněž velmi plodný skladatel rovněž hudby chrámové. Jeho skladby byly velmi oblíbené pro svůj jemný a elegantní styl. Dnes jsou často hrány jeho flétnové koncerty a v pondělí 15.6.2015 zazní na Classic Praha jeho koncert v e moll.

Hrát bude bude Irena Grafenauer a Academy of St. Martin in the Fields, řídí Neville Marriner.

Podcast