Best of Classic Praha 29.6.2015

Leonard Bernstein a jeho West Side Story

V pondělí 29. června si ve 20 hodin v Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha poslechneme slavný muzikál Leonarda Bernsteina West Side Story

Muzikál West Side Story Leonarda Bernsteina (hudba), Stephena Sondheima (text) a Arthura Laurentse (libreto) je inspirován Shakespearovým příběhem Romea a Julie. 
V roce 1949 Leonarda Bernsteina zavolal jeho spolupracovník Jerome Robbins, má prý skvělý nápad: broadwayský muzikál na motivy Shakespearova Romea a Julie. Mělo se jednat o boj dvou pouličních gangů v neyorské chudinské čtvrti. Ta myšlenka Bernsteina nadchla. Robbins pak ke spolupráci přizval Arthura Laurentse. Divadelní inscenace West Side Story měla světovou premiéru 26. září 1957. Poté filmový režisér Robert Wise s choreografem Robbinsem natočili film „West Side Story“ (1961) oceněný deseti Oscary. Následně pak vznikla i nahrávka „West Side Story“ s předními operními sólisty. 

Na Classic Praha zazní tedy nahrávka, v níž účinkují José Carreras, Kiri te Kanawa, Tatiana Troyanos, Kurt Ollmann, David Livingston, Stephen Bogardus a Peter Thom. Studiovy orchestr řídí Leonard Bernstein.

Podcast