Best of Classic Praha 30.3.2015

Slavný tulák s hůlkou a buřinkou

Za svou dlouhou filmovou kariéru natočil Charles Chaplin kolem devadesáti filmů, ke většině z nich napsal scénář, sám je režíroval a vytvořil v nich hlavní roli. 
V roce 1919 společně s Mary Pickfordovou, Douglasem Fairbanksem a Davidem Wark Griffitem založil Chaplin filmovou společnost United Artists, pro kterou v letech 1923 až 1952 natáčel své filmy, mezi jinými i své snímky nejslavnější - Zlaté opojení (1925),  Světla velkoměsta (1931), Moderní doba (1936), Diktátor (1940). 

Dnešní Koncert bez smokingu Best of Classic Praha bude výhradně patřit hudbě z filmů tohoto slavného komika.
V našem žebříčku Best of Classic Praha jste jako nejoblíbenější z jeho filmových melodií označili ústřední melodii z filmu Světla ramp, takže zazní v úvodu dnešního večera, a to v interpretaci, ve které zazněla i v nabízené ukázce – tedy v podání romské kapely, která ji pro nás v našem karlínském studiu nahrála. Po úvodních fanfárách z tohoto slavného snímku zazní několik dalších scén z tohoto filmu, jehož hlavním hrdinou se  stárnoucí Calvero, kdysi všemi obdivovaný klaun, se pokouší vyrovnat s tím, že má svá nejlepší léta za sebou.. Následovat bude několik scén z Chaplinova melodramatu o tulákovi, který se ujme a otcovskou péčí zahrnuje nalezence, The Kid.
Ve filmu Zlatá horečka či chcete-li Zlaté opojení z něhož budou další ukázky, se pak tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, v době zlaté horečky vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Legendárním je také další snímek - Moderní doba, v němž Charles Chaplin svádí souboj se stroji v éře, která není příliš nakloněna lidem. Nu a náš Koncert bez smokingu z Chaplinovy filmové hudby uzavře několik scén z filmu Cirkus Tulák, v němž se náš hrdina s buřinkou a hůlkou ocitá v cirkusu, kde jej honí policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje.

Hrát bude Německý symfonický orchestr Berlín, řídí Carl Davis.

Podcast