Best of Classic Praha 3.8.2015

Květinový tanec z Baletu Louskáček Petra Iljiče Čajkovského

V pondělí 2. srpna v pravidelném Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha zazní hudba Petra Iljiče Čajkovského. Vítězným titulem v hlasování minulého týdne s květinovou tématikou se stal Tanec květin z jeho baletu Louskáček.

Libreto baletu vychází z pohádky německého spisovatele Ernsta Theodora Wilhelma Hoffmanna, který v roce 1916 vydal knihu s názvem Louskáček a myší král. Příběh o sváteční atmosféře Štědrého večera, ve kterém se tajemství a krása spojuje s realitou i dětskou fantazií ve fascinující labyrint, zaujal tehdejšího ředitele carských divadel I. Vševolozskeho natolik, že si objednal u P. I. Čajkovského hudbu k dvouaktovému baletu pro Mariinské divadlo v Petrohradě. Zkušený hudební skladatel se ujal úkolu s velkým nadšením, protože miloval svět dětské obrazotvornosti, svět pohádek.

První jednaní zkomponoval na svém koncertním turné po Francii. Po předehře, která navodí atmosféru vánočních svátků, následují taneční pochody. Nadšení z práce na hudební dramaturgii pohádkového baletu pak na čas ustala s divertissementem druhého jednaní, které ovšem překonal s mistrovskou rutinou. Tance doplnil květinovým valčíkem a duetem napsaným pro hlavní sólovou dvojici. Ačkoliv měl skicu baletu hotovou, neustále váhal s orchestrací svého díla a práci na baletu na nějaký čas odložil. Hledal nový impuls, inspiraci i nápad pro uspokojivé dokončení svého díla. Pomoc přišla v podobě nově nalezeného bicího nástroje celesty, jejíž zvuk ho okouzlil a dodal mu chuť k dokončení celé práce. Celesta jako by rozcinkala tisíce zvonečků, symbolizujících vánoce, jiskření sněhu i vůni napečeného cukroví, a dodala hudební partituře to správné aroma.

Premiéra baletu Louskáček byla uvedena 6. prosince 1892.

V pondělí 2.8. ve 20:00 na Classic Praha zazní výběr tanců ze druhého dějství - mezi nimi i Tanec květin.

Hrát bude  Symfonický orchestr Československého rozhlasu v Bratislavě, řídí Ondrej Lenárd.

Podcast