Labutí zmrzlina

15.4.2018 / Slavná auditoria / Martina Klausová

Několik kopečků vanilkové zmrzliny, na nich rozpůlené plátky broskve, posypané rozstrouhanými mandlemi; to vše zalité ovocnou šťávou a lákavě naaranžované ve skleněném poháru. Chutná to velmi dobře. Ale proč je o tom řeč v souvislosti s hudbou obecně a operou zvlášť? Protože této lahůdce, tomuto zákusku se už od roku 1892 říká broskev Melba podle slavné australské sopranistky z přelomu 19. a 20. století. Proč? K příhodě z hotelu Carlton, oblíbeného místa tehdejší londýnské smetánky, se sbíhá několik životních osudů – vesměs, jak už to bývá,  hořkosladkých. Jak pravil Auguste Escoffier, proslulý šéfkuchař a autor broskve Melba, „málokoho život jen cukruje…“
Právě on dostal tehdy, dva roky po svém triumfálním příchodu do Londýna, od majitelů drahého hotelu úkol: „Nikdo menší než vévoda orleánský,“ řekli mu, „tu uspořádá večeři pro slavnou pěvkyni Nellie Melbu. Měl byste při té příležitosti vymyslet nějaký originální pokrm! Přece se vám jen tak nadarmo nepřezdívá král kuchařů a kuchař králů…“ Escoffier měl výhodu, že na různé výzvy nebyl sám. Do Londýna totiž připlul z Francie se svým společníkem, který se jmenoval César Ritz a vyznal se v hoteliérství včetně drahé kuchyně jako málokdo. Věděl, že snoby, které považoval za ozdobu své klientely, neuspokojí sebelepší jídlo, není-li opentleno inspirativní legendou. A tak si ti dva sedli a kuli plán: „Co že to tady ta paní v Covent Garden právě zpívá? Aha, účinkuje jako Elsa ve Wagnerově Lohengrinu. A tam přece v určitou chvíli zaujme pozornost diváků loďka, tažená labutí… To by se snad dalo nějak ztvárnit!“ A tak si pohráli se zmrzlinou, vytvarovanou do tvaru labutí minisochy, za kterou v poháru umístili rozpůlenou broskev, připomínající lodičku. A jejich výtvor vešel do dějin. 

Více vám prozradí Jiří Vejvoda v dalším díle pořadu Slavná auditoria.
Premiéra pořadu je připravena na pondělí 16. dubna v 19:00, reprízy na čtvrtek 19.4. ve 22:00 a sobotu 21.4. v 10:00.

brokev Melba