Labutí zmrzlina
Slavná auditoria
Několik kopečků vanilkové
zmrzliny, na nich rozpůlené plátky broskve, posypané rozstrouhanými mandlemi;
to vše zalité ovocnou šťávou a lákavě naaranžované ve skleněném poháru. Chutná
to velmi dobře. Ale proč je o tom řeč v souvislosti s hudbou obecně a
operou zvlášť? Protože této lahůdce, tomuto zákusku se už od roku 1892 říká
broskev Melba podle slavné australské sopranistky z přelomu 19. a 20.
století. Proč? K příhodě z hotelu Carlton, oblíbeného místa tehdejší
londýnské smetánky, se sbíhá několik životních osudů – vesměs, jak už to
bývá, hořkosladkých. Jak pravil Auguste
Escoffier, proslulý šéfkuchař a autor broskve Melba, „málokoho život jen
cukruje…“
Právě on dostal tehdy, dva roky
po svém triumfálním příchodu do Londýna, od majitelů drahého hotelu úkol:
„Nikdo menší než vévoda orleánský,“ řekli mu, „tu uspořádá večeři pro slavnou
pěvkyni Nellie Melbu. Měl byste při té příležitosti vymyslet nějaký originální
pokrm! Přece se vám jen tak nadarmo nepřezdívá král kuchařů a kuchař králů…“ Escoffier
měl výhodu, že na různé výzvy nebyl sám. Do Londýna totiž připlul
z Francie se svým společníkem, který se jmenoval César Ritz a vyznal se
v hoteliérství včetně drahé kuchyně jako málokdo. Věděl, že snoby, které
považoval za ozdobu své klientely, neuspokojí sebelepší jídlo, není-li
opentleno inspirativní legendou. A tak si ti dva sedli a kuli plán: „Co že to
tady ta paní v Covent Garden právě zpívá? Aha, účinkuje jako Elsa ve
Wagnerově Lohengrinu. A tam přece v určitou chvíli zaujme pozornost diváků
loďka, tažená labutí… To by se snad dalo nějak ztvárnit!“ A tak si pohráli se
zmrzlinou, vytvarovanou do tvaru labutí minisochy, za kterou v poháru umístili
rozpůlenou broskev, připomínající lodičku. A jejich výtvor vešel do dějin.
Více vám prozradí Jiří Vejvoda v dalším díle
pořadu Slavná auditoria.
Premiéra pořadu je
připravena na pondělí 16. dubna v 19:00, reprízy na čtvrtek 19.4. ve
22:00 a sobotu 21.4. v 10:00.