Sváteční Francie

Vánoce na Classic Praha

Francouzi většinou tráví 24. prosinec v práci. Večer už je ale čeká zábava. Jen si to představte – sejdou se u večeře, s rodinou nebo přáteli, a vychutnávají si ústřice, popíjejí šampaňské. Už tento večer má zkrátka charakter oslavy. Ty pravé Vánoce ale začínají o půlnoci – narozením Krista.

Vánoce neboli Noël se v zemi slaví 25. prosince. Velký den je to – schází se široká rodina, rozbalují se dárky, chystá se večerní hostina. A věřte mi, zahrnuje to nejlepší, co francouzská kuchyně nabízí: husí játra (foie gras), uzeného lososa, vánoční krůtu nadívanou většinou kaštany nebo lanýži, vánoční roládu. Ano, nelze pochopitelně opomenout šampaňské. Nuance tu jsou, některé z chodů se v různých regionech podle dostupných regionálních surovin obměňují. V Burgundsku se teď připravují šneci, v Champagne vafle. Vždyť Francouzi jsou gurmáni, chtějí si pochutnat na tom nejlepším a umějí také za to nejlepší utrácet. Rádi hodiny stolují, rádi hodiny diskutují.

A stromek? Tak ten si rádi, tak jako někteří Češi, ozdobí a rozsvítí už na začátku prosince. Dárky, které nosí Père Noël, se někde – jak už jsem zmínila – rozbalují 25., někde 24. jako u nás. Nejpodobnější českým zvykům je Alsasko, v kraji Montbéliard dárky nosí žena – Tante Arie, a v Savojsku zase père Chalande, v Bretani se rodina před půlnoční mší dělí o tradiční bretonskou palačinku (crêpe Bretonne) a zapaluje v krbu posvěcené poleno, které hoří někde i v normandských krbech. A co na francouzském ostrově Réunion? Pod tropickým sluncem se kreolské Vánoce slaví pod větví tamního stromu filao (to je v překladu přesličník přesličkolistý), štědrovečerní večeře se pak skládá z kari, rýže, kořeněné omáčky rougail, liči a manga.

Francouzské Vánoce jsou velmi rozmanité a každý Francouz Vám rád bude vyprávět o té své verzi Vánoc. Thomas Bordier vyrůstal se svými dvěma bratry ve Francii:

„Když jsem byl malý, trávili jsme Vánoce s rodinou, dárky jsme dostávali čtyřiadvacátého prosince. A následující den jsme si svátky vychutnávali s velkou rodinou, s prarodiči. Jedli jsme tradiční francouzské pokrmy. V posledních letech trávím Vánoce zde, v České republice a snažíme se připravit česko-francouzské svátky.“

Cesty ho ale dovedly do Čech, touto dobou svoje francouzsko-české Vánoce chystá a prožívá se svojí ženou, Češkou Vlaďkou a jejich dvěma dětmi Emmou a Nathanem nedaleko Prahy.

„Naše štědrovečerní večeře, která probíhá poměrně brzo na Štědrý den, je bohatá – bohatší ve srovnání s klasickou českou večeří o různé pochutiny typu foie gras… nebo můj muž velmi rád připravuje mušle svatého Jakuba. Ten stůl praská ve švech a naše žaludky taky, a co nikdy nesmí chybět, je purpura. Myslím, že trávíme letos sedmé Vánoce s manželem, takže už jsme zaběhnutí a znovu se moc moc těšíme.“

Joyeux Noël neboli Krásné Vánoce vám za celé rádio Classic Praha přeje Magdalena Korcová.

(Autorkou podcastu je Magdalena Korcová; foto: www.statnivlajky.cz)

Podcast