Tip na nedělní oběd: Čevapčiči s Čubricou

3.6.2020 / Další / Martina Klausová

Na masové válečky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všichni vám budou říkat, že to je jejich národní jídlo a že jen oni mají ty nejlepší a pravé čevapčiči. A pravdu budou mít tak trochu všichni, protože čevapčiči na Balkáně rozšířili během nadvlády Turků za osmanské říše povstalecké skupiny Hajduků. Tito bojovníci přeci jen neměli moc klidný život a tak si připravovali jednoduché a rychlé jídlo v podobě směsi kousků jehněčího, hovězího a vepřového masa, které si opékali nad ohněm. Do mletého masa se obvykle přidává jen pepř, sůl, paprika a cibule. V Bulharsku chuť vylepšují kořením zvané Čubrica, což je jednak bulharský název pro saturejku a také pro směs bylinkového koření se saturejkou a pískavicí. Při servírování se k čevapčiči podává čalamáda, cibulka a zakysaná smetana. V našich krajích se často místo smetany dává hořčice, nad čímž by se na Balkáně pozdvihlo nejedno husté obočí. 

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.