Tip na nedělní oběd: Čočka s čertovým lejnem

26.8.2020 / Další / Martina Klausová

Asafoetida je velmi zvláštní indické koření s ještě zvláštnějším českým názvem. Pro jeho specifické aroma se mu říká čertovo lejno. Tento název na první dojem může neznalého kuchaře odradit, ale to by byla velká chyba. Čertovo lejno má své místo všude tam, kde chceme použít cibuli nebo česnek a je přímo nepostradatelná, pokud potřebujeme tyto dvě základní ingredience nahradit, protože dodává jídlu velmi podobnou vůni a chuť.

Toto koření se nedává přímo do pokrmu, ale před použitím je vhodné jej na 5 až 10 sekund opražit na rozpáleném oleji. A pokud chcete dosáhnout skutečně magické chuti, opražte na 30 sekund asafoetidu společně s dalším kořením jako je římský kmín, koriandr, kardamom nebo fenykl.

O asafoetidě se často hovoří jako o tajemství indické kuchyně, které dodává jídlu pátou chuť podobnou umami. Tuto chuť nemůžeme přesně určit, ale přetrvá na našich chuťových pohárcích ještě dlouhou po ostatních chutích. Pokud si na toto koření zvyknete, získá pro vás indická kuchyně nový rozměr, bez kterého se budete cítit ochuzeni.

Asafoetida je velmi oblíbená ve vegetariánských pokrmech, indickém karí, při přípravě dušeného masa. S oblibou se používá u ryb, vaječných a sýrových pokrmů a salátů, kde by cibule byla příliš hrubá nebo objemná. Protože snižuje nadýmání, v indické kuchyni ji najdete prakticky ve všech jídlech s čočkou, fazolemi nebo květáku. Nenechte se tedy zastrašit názvem a připravte si k nedělnímu obědu čočku s čertovým lejnem.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.