Tip na nedělní oběd: Dýňová polévka

16.9.2020 / Další / Martina Klausová

I když historie využití dýní v kuchyni je stará 7 000 let, dnes velmi populární dýňová polévka vznikla až na počátku 19. století. Datum vzniku dýňové polévky je přesně 1. ledna 1804, kdy obyvatelé Haiti společně vytvořili tuto jedinečnou polévku na oslavu své nezávislosti na francouzských kolonistech. Do té doby domorodci nesměli jíst něco tak extravagantního, jako jsou dýně, a museli se spokojit s nevýraznou chlebovou polévkou.

Z ostrova Haiti se později polévka přenesla do Spojených států, kde dýně dosáhla až kultovní slávy a potkáme ji nejen na talíři, ale dokonce na dýňových festivalech nebo jako výraznou dekoraci.

I u nás v Evropě je dýně velmi oblíbená, a pokud se na podzim projedete francouzskou krajinou, všude uvidíte záhony dýní. Francouzi rovněž zařadili dýně mezi své oblíbené recepty a připravují z nich výborné sušenky, míchají koktejly a samozřejmě vaří dýňovou polévku. Jen je otázka, jestli Francouzi vědí, že dýňová polévka vznikla na oslavu konce jejich jedné koloniální historie. Možná by jim pak tato nasládlá polévka v ústech trochu zhořkla.

My si tedy pro jistotu k nedělnímu obědu uděláme indickou variantu dýňové polévky s garam masálou.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www. kralovstvichuti.cz.