Tip na nedělní oběd: Galgán

Tipy na nedělní oběd s Královstvím chuti

Ačkoliv koření galgán je dnes v Evropě téměř neznámé, ve středověku bylo v hojném množství dováženo arabskými obchodníky z Indie a Evropané jej s oblibou užívali jak v kuchyni, tak především v léčitelství. Později jeho místo obsadil zázvor a galgán přijal pozici orientálního koření.

Na jeho chuť dnes narazíme především v thajské, indonéské a malajské kuchyni. Galgán je velmi podobný zázvoru jak vzhledem, tak i chutí, která je ale jemnější, nasládlá, s citrusovým tónem s náznakem skořice. Pikantní a aromatickou chuť galgánu najdeme v mnoha tradičních pokrmech asijské kuchyně jak je karí, omáčky a polévky. Velmi dobře se snoubí s rybami a mořskými plody. Jeho jemnou chuť většinou najdeme ve společnosti zázvoru, česneku, chilli, citronu a tamarindu. Kromě vaření se používá jako šňupací tabák a své stopy otiskl i do parfémů.

Vyzkoušejte nové chutě exotické kuchyně a připravte nedělní oběd v thajském stylu s delikátní chutí galgánu.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.  

Podcast