Tip na nedělní oběd: Halibut na ajowanu

12.8.2020 / Další / Martina Klausová

Koření ajowan je v našich kuchyních téměř neznámé, i když první zmínky o něm na území Evropy najdeme již v polovině 16. století. Domovinou ajowanu je Indie, Střední východ a severní Afrika. Jeho chuť je nahořklá a štiplavá, připomínající anýz nebo oregano. Jeho vůně se podobá tymiánu, ovšem je mnohem intenzivnější.

Ajowan v indické kuchyni objevíte v rybích pokrmech, přidává se do pečiva nebo chleba, ale první housle hraje ve vegetariánské kuchyni při ochucení zeleniny, rýže, luštěnin i brambor. Intenzivní vůně a chuť z pomletých semínek ajwanu velmi rychle vyprchá, takže doporučujeme mlít koření těsně před použitím a do pokrmů je přidávat až v závěrečné fázi vaření.

Ajwan je koření, které zachrání každé nevýrazné jídlo a dodá mu příjemnou orientální chuť. Nebojte se tedy experimentovat, zařadit ajowan do svého jídelníčku a k rychlému nedělnímu obědu si připravit třeba halibuta na ajwanu.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.