Tip na nedělní oběd: Jehněčí s lilkem na kmínu

Tipy na nedělní oběd s Královstvím chuti

Římský kmín je starověké koření původem z pobřeží Středozemního moře a při Kolumbijských výpravách to bylo jedno z mála koření, které se exportovalo do Nového světa. Díky tomu se stala kombinace římského kmínu a chilli základem mexické kuchyně, kde jej najdeme v chili con carne nebo enchiladas.

Kromě Karibiku si římský kmín velmi oblíbili i Evropané na severu našeho kontinentu a dodnes jej najdeme například v holandském sýru Leyden nebo německém Münster.

Ostatně v Německu bylo s římským kmínem ve středověku docela veselo. Zatímco měšťané jeho chuť milovali a přidávali jej do sýra i chleba, na venkově se báli, že kdo sní římský kmín, ten na sebe přivolá lesní duchy. V jižních částech Evropy rovněž věřili v magickou moc tohoto koření a byli si jisti, že když budou mít novomanželé při svatebním obřadu u sebe římský kmín, budou si celý život věrni.

V Indii mají sice také hodně pověr, ale římský kmín používají především pro jeho výraznou chuť a proto jej najdeme ve většině jejich pokrmů karí počínaje přes dušená a grilovaná masa až po rýži a luštěniny. K nedělnímu obědu si můžeme udělat třeba indické jehněčí s lilkem na římském kmínu.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.  

Podcast