Tip na nedělní oběd: Jihoafrická Chakalaka

30.9.2020 / Další / Martina Klausová

Když se kteréhokoliv Jihoafričana zeptáte, jestli má rád chakalaku, nenajdete jediného, který by nesouhlasil. Když se ale zeptáte na recept, nenajdete jediného, který by se na její přípravě s někým shodl. Chuť chakalaky je stejně pestrá jako historie Johannesburgu, kde má své kořeny. Vznikla v místních dolech a na stavbách, kde se dělníci v poledne shromáždili kolem improvizovaných ohnišť a ve velkých hrncích si vařili omáčku z cibule, mrkve, fazolí, zelí a dalších ingrediencí, které byly zrovna po ruce. Aby zeleninová směs měla říz, přidali ještě pár pořádných lžic koření. Mezi nejoblíbenější patřil česnek, chilli papričky, pepř, zázvor a koriandr. V druhém hrnci bublala ovesná nebo kukuřičná kaše, a protože v bídných pracovních podmínkách si těžko mohli dovolit používat příbory a talíře, z hutné kaše si dělníci uhnětli dlouhé válečky, které si pak namáčeli do horké chakalaky.

Tak, jako mnoho jiných receptů, i chakalaka dávno překročila hranice chudinských čtvrtí a v receptech se objevily přísady, které si původní strávníci rozhodně nemohli dovolit. Dnes tedy narazíme nejen na vegetariánskou variantu chakalaky, ale najdeme ji i ve vybrané společnosti dušeného či grilovaného masa, jako přílohu kebabu nebo hamburgeru a dokonce se na stole občas objeví i chakalakové muffiny a koláče.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.