Tip na nedělní oběd: Kachna po sečuánsku

22.7.2020 / Další / Martina Klausová

Výjimečnost sečuánské kuchyně je tak výrazná, že UNESCO prohlásilo hlavní město provincie Čcheng-tu za město gastronomie a potvrdilo tak unikátní sofistikovanost místní kuchyně, která nemá jinde na světě obdoby. I samotní Číňané prohlašují, že zdejší kuchyně je nejlepší a region přezdívají jako „Nebeská země“ pro své bohatství na přírodní zdroje a širokou paletu místních potravin, kde v nížinách se pěstuje rýže a zelenina a v horách najdete houby, bylinky a koření.

Zdejší kuchyně je symfonie různých příchutí od sladké, přes slanou a hořkou, až po ostře pálivou. Často všechny tyto příchutě najdete zkombinovány v jednom jídle. Výsledkem je kuchyně s neuvěřitelnou hloubkou a složitostí chutí a i když cizincům na první dojem připadá, že všechno jídlo jen pekelně pálí, místní vás budou přesvědčovat, že v každém jídle najdete jinou kombinaci různých chutí a žádné není stejná.

Sečuánský alchymista chutí je vždy vybaven základními druhy koření, kde na přední pozici jsou chilli papričky, následované sečuánským pepřem, česnekem, zázvorem, badyánem a černým kardamomem. Sečuánský pepř, kterému se říká květinový, má intenzivní voňavou, citrusovou chuť a při přímé konzumaci v ústech vyvolá zvláštní pocit brnění a znecitlivění rtů a jazyka.

Objevte jeho zvláštní chuť s legendární kachnou po sečuánsku, kterou si snadno můžete připravit k nedělnímu obědu.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.