Tip na nedělní oběd: Kajunské kuře

19.8.2020 / Další / Martina Klausová

Kajunská kuchyně je známá svými jednoduchými recepty s ostrými chutěmi. Její historii můžeme vystopovat až do Francie, odkud se francouzští osadníci vydali do Nového Skotska v Kanadě. Když roku 1755 odmítli přislíbit věrnost britské koruně, byli vyhnání do bažinatých oblastí Louisiany ve Spojených státech. Život v novém domově neměli zrovna nejlehčí a svou původní kuchyni francouzského venkova museli přizpůsobit surovinám, které byly snadno dostupné v okolí.

Základem kajunské kuchyně se stala svatá trojice cibule, celer, paprika. Místo pšenice a brambor začali pěstovat rýži a kukuřici a v jídelníčku se objevily nové druhy koření v čele s pepřem a chilli papričkami. Většina receptů je postavená na pomalu vařených pokrmech, protože jídlo se pozvolna vařilo samo, zatímco lidé pracovali na poli. Na plotně obvykle stály tři hrnce, z nichž jeden byl určen na hlavní jídlo, druhý na rýži a ve třetím bublala zelenina. Na stolech francouzských emigrantů se objevovalo vepřové a kuřecí maso, klobásy ale i kraby, ústřice, langusty, krevety a sumci ulovení v nedalekém Mexickém zálivu. Klíčový vliv na proměně kajunské kuchyně měli jejich noví sousedé z Mexika, Afriky a samozřejmě domorodí Indiáni. Díky nim je kajunská kuchyně proslavená pikantním kořením, které si můžeme vychutnat i na našem nedělním stole třeba na kuřeti po kajunsku.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.