Tip na nedělní oběd: Koření pěti vůní

Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalené tajemstvím a ve starých čínských legendách se hovoří o 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně, tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná.

Číslo pět má v čínské symbolice zvláštní postavení a odpovídá pěti základním prvkům: ohni, zemi, kovu, vodě a dřevu. Nicméně samotná číslovka pět neznamená, že se musí jednat o pět druhů koření, i když tato varianta je nejčastější a jako základní složky se používá skořice, badyán, hřebíček, fenykl a sečuánský pepř. Pětka totiž neodkazuje na počet složek, ale na pět příchutí, které vzniknou. Proto se někdy můžeme setkat i se směsí, která navíc obsahuje kardamom, zázvor nebo muškátový oříšek.

Koření pěti vůní je obzvlášť vhodné pro tučnější jídla jako je kachna nebo vepřové maso, ale byla by velká chyba se omezit pouze na tyto varianty. Své místo si najde při ochucení polévek a v kombinaci s cukrem udělá z obyčejného steaku nebo žebírek pětihvězdičkový zázrak. Rovněž vegetariáni si můžou přijít na své a připravit z této směsi koření třeba marinádu na smažené tofu. A samozřejmě nesmíme zapomenout na sladké pokrmy jako je perník nebo krupicová kaše. Nechte tedy proniknout na svůj nedělní stůl pět tajemných vůní čínské kuchyně.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.  

Podcast