Tip na nedělní oběd: Kulajda s hřibovým kořením

8.7.2020 / Další / Martina Klausová

Houbaření je pro náš národ vášní. Ne, že by se houby jinde ve světě nesbíraly a nejedly, ale třeba v Anglii se na talíři objeví maximálně žampiony, ve Francii nebo Itálii dávají přednost jen liškám, hříbkům či lanýžům a Američané si většinu hub nechají dovézt ze zahraničí. Kdežto my jsme skutečnými odborníky na houby a téměř s jistotou se dá říct, že sbíráme po dlouhá staletí nejširší paletu různých druhů hub. První písemnou zmínku o houbách na našem území dohledáme už v 11. století a třeba Karla IV. varovali nejen před trpkým českým vínem, ale i před nebezpečím spojeným s konzumací hub. Masovější houbaření se v našich zemích rozšířilo především v 19. století a od té doby se běhání po lese a nakukování do mlází stalo národním sportem. S regionálními recepty na houbovou polévku Kulajda se setkáme prakticky ve všech horských oblastech od Krkonoš po Šumavu, kde ji podle místní pověry jako první vařila Němka Adelajda Kuh, jejíž zkomolené jméno prý dalo této polévce název.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.