Tip na nedělní oběd: Kuře Tandoori

24.6.2020 / Další / Martina Klausová

Tandoori Masála je indická směs koření s typicky jasně červenou barvou. V původní velmi pálivé verzi tuto barvu dodávali chilli papričky, zatímco dnes se často setkáme s mírnější variantou s barvivem vyrobeným např. z červené řepy nebo žlutou směsí s kurkumou. Proč je kuře Tandoori tak neuvěřitelně populární pochopíme hned, jak jej poprvé ochutnáme. Ostrou kořenitou chuť marinády totiž sametově zjemňuje jogurt. A také samotná příprava ve speciální peci Tandoor hraje svou významnou roli. Hliněná pec Tandoor je něco mezi zemní pecí a pecí zděnou, vzdáleně podobná peci na pizzu. Je zvonovitého tvaru, aby dobře udržela teplo, které dosahuje až 500°C. Původně pec tisíce let sloužila k pečení chleba a až na počátku 20. století v ní začal jeden restauratér na severu Indie péct šťavnatá a křupavá kuřata marinovaná v jogurtu se směsí koření. V našich krajích má doma pec Tandoor asi málokdo, ale její funkci můžeme celkem dobře nahradit klasickou elektrickou troubou a snadno si tak připravíme Kuře Tandoori třeba k nedělnímu obědu.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.