Tip na nedělní oběd: Kuřecí kousky s čočkou a estragonem

Tipy na nedělní oběd s Královstvím chuti

Bylinka estragon byla známá již ve starověkém Egyptě, kde se používala především k náboženským účelům a v léčitelství. I staří Řekové používali tuto bylinku pro magické účely a pro její hadovitý tvar kořenů věřili, že dokáže vyléčit uštknutí jedovatých hadů. Do evropské kuchyně estragon vtrhl s mongolskou invazí až ve 13. století, odkud se začal šířit do jídelníčků celého světa. Za královnu bylinek ji považují Francouzi, pro které je to jedno z nejdůležitějších koření a nesmí chybět v žádné domácnosti. Chuť estragonu je mírně hořká, hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Používá se k ochucení kuřat, ryb, pečeného a dušeného masa, při nakládání zeleniny nebo přípravě speciální estragonové hořčice. Oblíbený je též při aromatizování vinných a ovocných octů. Delší tepelná úprava ubírá estragonu na chuti a proto je lépe jej přidat až ke konci vaření. K nedělnímu obědu ve stylu provensálského venkova si můžeme připravit např. kuře na estragonu s červenou čočkou.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz

Foto: Království chuti

Podcast