Tip na nedělní oběd: Marocká Harira s Harissou

10.6.2020 / Další / Martina Klausová

Marocká kuchyně je stejně pestrá a barevná jako místní tržiště, na kterém nalezneme fascinující směsici berberských, arabských, andaluských a středomořských vlivů. Pokud bychom měli ochutnat jen jednoho zástupce z této bohaté palety místních jídel, jednoznačně to bude polévka Harira z rajčat, čočky a cizrny. Název Harira je odvozený z arabského slova pro hedvábí a odkazuje na vláčnou strukturu této polévky, která je plná chutí a vůní exotického koření. V Maroku patří k nejpopulárnějším receptům a zvláště období Ramadánu si bez ní nedokáže představit snad žádný obyvatel této horké země Afriky. Stejnou rozmanitost, jako je na stáncích orientálních trhovců, najdeme i v receptech na tuto tradiční polévku. Však sami Maročané říkají, že žádné dvě misky Hariri nechutnají stejně, protože kolik rodin, tolik variant polévky. My si k nedělnímu obědu můžeme tuto polévku připravit ochucenou pikantní směsí koření Harissa, která je dalším fenoménem marocké kuchyně.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.