Tip na nedělní oběd: Nasi Goreng

7.10.2020 / Další / Martina Klausová

Nasi Goreng má svůj domov v Indonésii a jako mnoho jiných variant smažené rýže vzniklo tak trochu z nouze, když se lidé chtěli vyhnout plýtvání jídla. Jelikož jako základ slouží zbytky od včerejší večeře, neexistuje pevný recept a seznam ingrediencí by se dal poměrně dobře vystihnout českým rčením „co dům dal“.

Původně Indonésané, když jim zbyla nějaká rýže od večeře, sušili jí na slunci a následně rozemleli na rýžovou mouku. Když sušíte potraviny na sluníčku, je to sice jednoduché a nic vás to nestojí, ale bohužel se o ně musíte podělit s různým hmyzem a dalšími organismy, které vám pak nemusí udělat dobře. Proto se časem Indonésané inspirovali pravděpodobně Číňanů ke smažení rýže. Prudké tepelné zpracování zlikvidovalo všechny nebezpečné mikroby, a co si budeme povídat, navíc po přidání koření taková včerejší večere i mnohem lépe chutná.

Nasi goreng se tradičně podává k snídani vyrobené ze zbytků rýže od večeře, do které se přidají rajčata, šalotka, paprika, smažené kousky kuřecího a hovězího masa, vejce a notná dávka sladké sojové omáčky, krevetové pasty a z koření především chilli, muškátový oříšek, kurkuma a pepř.

Samozřejmě není nezbytně nutné vařit Nasi Goreng výhradně ze starých zbytků a když si dáte misku této rýže v Jakartě na ulici nebo v restauraci, máte poměrně velkou šanci, že bude připravena z čerstvých surovin. Pokud si ale chcete toto jídlo udělat doma, důležitým trikem je, že rýže musí být uvařena v předstihu několika hodin, aby vychladla a ztratila vodu. Teprve pak dosáhnete té opravdové podoby a chuti indonéského Nasi Goreng.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.