Tip na nedělní oběd: Paella se šafránem

I když je paella ikonou španělské kuchyně, přesto je téměř nemožné přesně popsat, co má obsahovat. Původně se jednalo o jídlo zemědělských dělníků ve Valencii. Ti si na polích nad ohněm připravovali oběd v ploché pánvi, která se nazývá paella a dala jméno tomuto gastronomickému fenoménu. Základem vždy byla rýže s fazolemi a k tomu dělníci přidali, co našli po okolí – rajčata, cibule, šneky a když měli dobrý den, tak se v pánvi objevil králík, kuře nebo dokonce kachna. V dnešních dobách je velmi oblíbená paella s mořskými plody. Jako koření se obvykle přidává šafrán, paprika, často zauzená, a pár snítek rozmarýnu. Pravá pánev na paellu je široká s malou hloubkou a několika malými držadly. Díky velkému povrchu a vysoké teplotě se ideální rychlostí odpařuje vývar, ve kterém se vaří rýže. Na dně se rýže obvykle trochu připálí, což vůbec není na škodu a naopak je to velmi ceněná část paelly. Ze skromných začátků se časem z paelly stalo slavnostní jídlo, které se skvěle hodí k nedělnímu obědu. Pánev s hotovou paellou se tradičně umístí na jídelní stůl a hosté si nabírají dřevěnými lžícemi přímo z pánve.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.

Podcast