Tip na nedělní oběd: Pařížské pikantní karbanátky

27.5.2020 / Další / Martina Klausová
Snad v každé národní kuchyni narazíte na nějakou variantu karbanátků, tedy kuliček nebo placiček připravených z mletého masa. V sousedním Německu a Rakousku, kde jim říkají Frikadelle, je připravují prakticky stejně jako u nás, tedy mleté hovězí či vepřové maso s vajíčkem a strouhankou. V Dánsku se tradiční mleté kuličky připravují z telecího masa nebo ryb. Turecká kuchyně je známá svými obalovanými karbanátky z jehněčího masa, a pokud se posuneme ještě mnohem dál na východ, narazíme např. v Indonésii na bramborový karbanátek perkedel, do kterého se též někdy přidává hovězí maso. A samozřejmě nesmíme zapomenout na nejslavnější karbanátek, tedy hamburger. Ten je sice symbolem Ameriky, ale jak název napovídá, poprvé se objevil v německém přístavním městě Hamburg, kam ruští námořníci připluli s receptem na syrový tatarský biftek, který si ale němečtí obyvatelé pro jistotu osmažili. Když už jsme se z karbanátkové cesty kolem světa vrátili zpět do Evropy, máme pro vás jeden tip. Zkuste do svých domácích karbanátků přidat směs koření Pařížský pepř, díky kterému získají originální pikantní chuť.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.