Tip na nedělní oběd: Pepřový král

5.8.2020 / Další / Martina Klausová

Říká se, že pepř je král koření. A bude to tak právem, protože tato drobná pálivá kulička je jedním z největších hybatelů lidských dějin. Jeho peprná historie začíná 4 000 let před naším letopočtem, kdy se poprvé objevil v indické kuchyni. O pár tisíc let se dostal do Egypta, kde k němu měli až posvátný vztah a místo do hrnce jej cpali do můmií. Když Římané v roce 408 platili výkupné za své město, museli ke zlatu a stříbru přihodit ještě jeden a půl tuny pepře. S itálií byl ale pepř spojen i nadále. Ve 14. století Janov a Benátky získali monopol na obchodování s pepřem. A protože nenasytní Benátčané stále zvyšovali cenu pepře, došla zbytku Evropy trpělivost a rozhodli se hledat vlastní cesty k dovozu tohoto černého zlata.

Portugalci byli první, kdo tuto bariéru prolomili, když Vasco da Gama našel cestu do Indie podél Jižní Afriky. Jenže i Portugalci byli chamtiví a cenu pepře nesnížili. Na scénu tedy vstoupili Holanďané a později se s kolonizačními choutky přidali Britové i Francouzi, takže nakonec cena konečně začala klesat.

Pokud hovoříme o historickém významu pepře, určitě bychom neměli zapomenout na největšího objevitele a to Krištofa Kolumba. Toho však kompas zavedl na opačnou stranu, než byla jeho vysněná Indie, a tak se domů vrátil bez pepře. Protože to ale byl chytrý obchodník, který se nerad vzdává, chilli papričky objevené na novém kontinentě vydával za příbuznou rostlinu pepře a pokoušel se tak zvýšit jejich hodnotu. Proto se ve španělštině a angličtině řekne paprika i pepř stejně.

Dnes s pepřem už nemusíme šetřit a tak si k nedělnímu obědu můžeme udělat třeba rybu nebo steak na pepři a nemusíme kvůli tomu prodat dům.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.