Tip na nedělní oběd: Pljeskavica s Adžikou

Pljeskavice jsou hamburgery Balkánu. Za své národní jídlo jej považují Srbové, ale běžně se s nimi setkáme i v Chorvatsku nebo v Bosně. Základem je směs mletého vepřového, hovězího, kuřecího a jehněčího masa s kořením, ze kterých jsou uplácány tenké placičky, které se poté zprudka grilují z obou stran, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Původně se podávaly na talíři s notnou dávkou čerstvé cibule a Ajvarem, ale s rozšířením rychlého občerstvení se začala pljeskavica servírovat mezi dvěma polovinami načechraného, ​​houbovitého pita chleba zvaného lepinja. Jako koření můžeme do pljeskavice přidat např. Adžiku, které má svou domovinu v Abcházii. V původním jazyce Adžika znamená sůl a legenda říká, že chovatelé ovcí přidávali zvířatům do krmení sůl, aby více jedly a pily a přibíraly tak rychleji na váze. Protože však sůl byla tehdy velmi drahá, míchali jí s pálivými papričkami, aby jí pastevci nekradli. Pastevci však byli chytří a k pálivé soli si přidali další bylinky a vytvořili tak vynikající směs koření.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.

Podcast