Tip na nedělní oběd: Portugalské kuře Piri-Piri

6.5.2020 / Další / Martina Klausová

Recept na nejslavnější portugalskou omáčku Piri-Piri sice nepochází z Portugalska, ale Portugalci na jejím vzniku mají zásadní vliv. Vydáme-li se totiž po stopách této pálivé ingredience, musíme se vrátit až do 15. století, kdy portugalské výpravy dovezly z Brazílie první semínka chilli papriček do svých afrických kolonií Angola a Mosambik. Odtud se při dalších cestách papričky dostaly až do Indie. A právě kombinace jihoamerické, indické a africké kuchyně stojí za vznikem tohoto fenomenálního pokrmu. Ovšem na vstup na portugalskou půdu si musel tento recept počkat ještě dalších 500 let, kdy se Portugalci v 60. letech 20. století začali vracet ze svých dřívějších afrických území a tento postup výroby si přivezli s sebou. Dnes slavné kuře Piri-Piri opět překročilo hranice Portugalska a obsadilo kuchyně mnoha restaurací i domácností po celém světě. Kuře Piri-Piri si můžete dát buď s rýží, jako na severu Portugalska, nebo s hranolky jako je oblíbené na jihu v Algarve.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.