Tip na nedělní oběd: Pošírované hrušky s hřebíčkem

Hřebíček je jedno z nejstarších orientálních koření a dlouhá staletí měl na poličce s kořením výjimečné postavení. Jeho voňavá historie sahá až 2 000 let před náš letopočet, kdy obchodníci z Jávy přinesli hřebíček na čínský císařský dvůr. Císaře koření natolik učarovalo, že nařídil svým poddaným, aby kdokoliv s ním bude jednat, žvýkal hřebíček pro osvěžení dechu.

Hřebíček ale sebou nenesl jen příjemné aroma. Když Holanďané v 17. století získali moc nad Indonésií, která patřila k největším zdrojům hřebíčku, vymýtili na ostatních místech hřebíčkové lesy a upevnili tak svůj monopol. Místní obyvatelé však měli tradici za každé narozené dítě zasadit jeden strom hřebíčku. Tento strom byl duchovně svázán s životem dítěte, takže vypalování lesů zvedlo povstání ostrovanů, které bylo následně krvavě potlačeno. Nizozemci si monopol stejně neudrželi a v 18. století se pěstování hřebíčku rozšířilo na další místa mimo jejich kontrolu.

Hřebíček se dnes nepoužívá jen v orientální kuchyni, ale setkáme se s ním po celém světě. Jeho chuť je silná, nasládlá, štiplavá až svíravá. Používá se jak na maso a marinády nebo k ochucení rýže a luštěnin, tak i do ovocných kompotů, sladkých koláčů a samozřejmě horkých nápojů jako je třeba svařené víno, které si bez hřebíčku neumíme představit. Jako dezert můžeme nedělní oběd zakončit třeba holandskými pošírovanými hruškami s hřebíčkem.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.   

Podcast