Tip na nedělní oběd: Řecký gyros

Možná někoho překvapí, že gyros je v řecké kuchyni poměrně nováček a i když některé pověsti říkají, že jeho kořeny sahají do doby Alexandra Velikého, kdy si jeho vojáci při slavnostech opékali tenké kusy masa na dlouhých mečích, prokazatelně se v novodobé historii první gyrosy v Řecku objevili až v roce 1922 společně se stovkami tisíc uprchlíků z Turecka. Ti si s sebou přinesli techniku vertikálního grilování masa používanou při přípravě kebabu a v úzkých prostorech mezi malými obchody začali prodávat grilované tenké plátky vepřového, hovězího a jehněčího masa.

Po druhé světové válce se tento způsob přípravy a prodeje opečeného masa rozšířil po celé Evropě a především do Spojených států, kde řečtí přistěhovalci vytvořili propracovaný systém rychlého občerstvení, který začal úspěšně konkurovat i zavedenému hamburgeru. Například jen na Manhattanu v New Yorku bylo v 70. letech přes třicet pouličních prodejců gyrosu. Původní gyros se připravoval především z vepřového, hovězího a jehněčího masa, ale později se objevily i nové variace s drůbežím masem, rybami nebo mořskými plody a dnes dokonce narazíte i na vegetariánskou alternativu gyrosu pro ty, kteří nejedí maso.

Pravý gyros dostanete zabalený v měkkém pita chlebu společně s cibulkou, rajčaty a samozřejmě zalitý tzatziki. Gyros si k nedělnímu obědu můžete snadno připravit i doma, i když nemáte vertikální gril.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz

Podcast