Tip na nedělní oběd: Šafránové rizoto

Kdo by neznal rizoto. Ale co víme o jeho historii? Jak se vlastně rýže dostala do Itálie již asi nezjistíme, zato však víme, že od 15. století je sever Itálie největším producentem rýže v Evropě. Mimochodem na tom má velkou zásluhu Leonardo da Vinci, který navrhl důmyslný systém zavlažovacích kanálů rýžových polí v okolí řeky Pád. Předchůdcem dnešní podoby rizota byla sladká verze rýžové kaše se skořicí, sušenými meruňkami a rozinkami, která byla oblíbená v okolí Benátek. Teprve o nějaký čas později v Miláně začínají vařit rýži v masovém vývaru s vejci a dalšími ingrediencemi. A italské rizoto, jak jej známe dnes, bylo na světě. V Miláně vzniklo i slavné šafránové rizoto, i když neúmyslně. Podle pověsti mladý tvůrce vitráží šafránem obarvil rizoto jako drobné pobavení svatební hostiny dcery stavitele zdejší katedrály. Šafrán se totiž tehdy užíval jako hlavní barvivo pro skla milánského dómu. Příprava šafránového rizota není náročná a tak snadno proměníte svůj nedělní oběd v hostinu ve stylu milánské šlechty.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.

Podcast