Tip na nedělní oběd: Skořice

Tipy na nedělní oběd s Královstvím chuti

Vůně skořice nás zanese až do vzdáleného starověku, kde si jí vládci cenili víc než zlata nebo stříbra, upláceli se s ní bohové a vedli kvůli ní války. Do Evropy skořicové svitky dodávali arabští obchodníci, kteří, aby obhájili vysokou cenu tohoto koření, vyprávěli hrůzostrašné historky o dracích a hadech, kteří si ze skořice stavěli hnízda a oni museli nasazovat svůj život, aby jim skořicové tyčinky uloupili.

Těmto pohádkám Evropani věřili až do počátku 16. století. Pak už na scénu přišli hrubější způsoby vyjednávání o ceně. Holandská vojska se zmocnila cejlonského ostrova, který byl největším zdrojem skořicovníku, a místní obyvatelstvo drancovali poměrně nevybíravým způsobem. Dlouho si ale svůj zdroj neudrželi a v 18. století museli ustoupit Francouzům, kteří zase o pár let později vyklidili cejlonský ostrov po útoku Angličanů. Ale ani ti se ze svého skořicového vítězství moc dlouho netěšili, protože na počátku 19. století se pěstování skořicovníků rozšířilo na mnoho dalších ostrovů a ceny začaly padat.

Skořice se používá jako aromatické koření v široké škále kuchyní od sladkých i slaných jídel přes kaše a cereálie až po nápoje. Zakončeme tedy nedělní oběd třeba skořicovým dezertem.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.  

Podcast