Tip na nedělní oběd: Špekáčky na pivu

13.5.2020 / Další / Martina Klausová

Možná si řeknete, že špekáčky na pivu jsou docela obyčejné jídlo a nepatří na nedělní sváteční stůl. Zapátráme-li však v historii této uzeniny, dostaneme se bezmála 130 let zpět a zjistíme, že pravé špekáčky byly poprvé představeny na Zemské jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, kde sklidily obrovský úspěch a od té doby patří k vysoce kvalitní lahůdkové pochoutce. Však je na výstavě ve speciálně zbudované udírně připravoval řeznický učeň Emanuel Maceška, ze kterého se o pár let později stal jeden z nejslavnějších českých uzenářů. A ještě jedno prvenství zaznamenaly špekáčky na této výstavě. Poprvé zde byly servírovány na papírovém tácku s rohlíkem a strouhaným křenem tak, jako známe z pouličních stánků dodnes. Abyste této tradiční české uzenině přeci jen dodali trochu toho svátečního šmrncu, přidejte na závěr pečení na špekáčky Americké rumové koření, které jim dodá pikantní aromatickou chuť.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.