Tip na nedělní oběd:Vanilková zmrzlina

Vanilkové lusky jsou jediným jedlým plodem z tropických orchidejí, což je největší botanická rodina kvetoucích rostlin na světě. Vanilka byla od svého objevení vždy velmi vzácná, a proto její historie je plná násilí a intrik a to dokonce až do dnešních dnů.

Pochází z Karibiku, kde byla vanilka používána v chrámech k uctívání bohů a jako osobní amulet. Původní obyvatelé dnešního Mexika později začali přidávat vanilku do nápojů z čokolády, medu, chilli a dalšího koření. Kromě toho Aztékové používali vanilku i k ochucení svých doutníků. Až do poloviny 19. století bylo Mexiko hlavním pěstitelem vanilky.

Francouzští obchodníci přivezli vanilku na své ostrovy Reunion a Mauricius s plánem ji zde pěstovat. K jejich velkému překvapení rostliny sice kvetly, ale žádné lusky nedávaly. Až o 20 let později zjistili, že vanilkovník opyluje jen jeden zvláštní druh včel, který na těchto ostrovech nežije. Už se zdálo vše ztracené, když roku 1841 mladý otrok Edmond Albius ve svých 12 letech vymyslel ruční způsob opylování vanilkových květů, které se používá dodnes.

Specifickou a vyhledávanou chuť vanilky nacházíme především ve sladkých koláčích a zmrzlině, ale její opojné vůně si nemohl nevšimnout i kosmetický průmysl, který vanilkový extrakt využívá v mnoha parfémech. My si její vůni a chuť užijeme v domácí vanilkové zmrzlině, kterou si zpestříme nedělní oběd.

Celý recept na nedělní oběd najdete na www.kralovstvichuti.cz.  

Podcast