Klasika i jazz. Hybatelé rezonance 2021/2022

Hybatelé rezonance zvou v další sezoně do světa klasiky i jazzu. Vystoupí Sekera, Košárek, Marek nebo Najponk.

Cyklus klavírních recitálů nazvaný Hybatelé rezonance chystá v nové sezoně mimořádné koncerty čtyř představitelů klasiky i jazzu, a to opět v působivém prostředí Anežského kláštera v Praze. Za mistrovské koncertní křídlo C. Bechstein D 282 usedne uznávaný pianista a interpret klasické hudby Miroslav Sekera, dále jeden z nejžádanějších českých komorních hráčů – pianista Karel Košárek, dirigent, skladatel a jazzový pianista Kryštof Marek či jedna nejvýraznějších osobností české jazzové scény - Najponk. Hudební cyklus tak opět nabídne posluchačům exkluzivní setkání s předními českými interprety, kteří osobité recitály představují v programu ušitém sobě na míru. Koncertní sérii zahájí 4. října Miroslav Sekera.

Firma C. Bechstein připravila cyklus ve spolupráci s Národní galerií Praha. Vstupenky na jednotlivé koncerty i cenově zvýhodněné abonmá je možné zakoupit na webových stránkách www.hybatelerezonance.cz a v síti GoOut.

Miroslav_Sekera_m.jpg

„Na mém recitálu zazní díla dvou nejvrcholnějších autorů klasicistního období J. Haydna a W.A. Mozarta i představitele romantismu F. Liszta a F. Chopina, které nespojuje jen jejich věhlas fenomenálních klavíristů, ale i fakt, že své hudební vzdělání započali u pedagogů s českými kořeny,“ říká pianista Miroslav Sekera, který cyklus Hybatelé rezonance otevře svým vystoupením 4. října. Jako sólista okouzluje auditorium excelentní technickou přípravou, soustředěným výkonem, obrovským nábojem, hloubkou projevu a interpretačním pojetím, které vyvěrá z úcty k záměru autora. Svůj program oproti původnímu plánu pozměnil. Posluchači se mohou těšit mimo jiné na Haydnovu Sonátu C dur, Hob. XVI/50; Chopinovu Baladu F dur op. 38, č. 2; Berceuse Des dur op. 5 a Scherzo cis moll op. 39, č. 3; Mozartových 9 variací D dur na menuet Jean-Pierra Duporta, KV 573 a výběr z díla Ference Liszta.

Krystof_Marek_foto_Lenka_Hatasova_m.jpg

(Foto: Lenka Hatašová)

Držitel Českého lva za hudbu k filmu Masaryk, dirigent, skladatel, textař, aranžér a jazzový pianista Kryštof Marek - je druhým interpretem, jehož umění publikum uslyší. „Srdečně zvu do světa mých autorských skladeb, které improvizačně rozvedu pro sólový klavír. Ve druhé části večera se ke mně připojí vynikající saxofonista David Fárek. Podkladem budou například mé jazzové suity Silent Way of Night, Midnight Pictures či Sinael Jazz Symphony…,” poodhaluje programu 1. listopadu svého vystoupení Kryštof Marek. Od konce 80. let působí v mnoha hudebních a divadelních projektech, a to v nejširším možném spektru hudebních žánrů, a jako dirigent mimo jiné v Hudebním divadle Karlín, Studiu Dva či plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. Kontinuálně komponuje svá díla pro koncertní sály, divadla, TV, film, Český rozhlas. Právě pro ČRo zkomponoval hudbu k více než čtyřem desítkám dramatizací. Loni v květnu se uskutečnila úspěšná premiéra jeho nového díla - Modlitba sv. Jana Nepomuckého za uzdravení světa - a v květnu letošního roku provedl své nejnovější dílo s názvem Svatojánské zvony, napsané pro slavnosti Navalis u příležitosti třístého výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého. Je mimo jiné autorem úspěšného projektu Malý Princ s Janem Cinou.

Karel Košárek.jpg

Do nekonečného průniku světů klasické a jazzové hudby 21. března pozve jeden z nejžádanějších českých komorních hráčů vůbec, Karel Košárek. Na svém recitálu si mimo jiné bude klást otázku, jak propojit baroko s jazzem nebo jak zněla Rapsodie v modrém před tím, než ji Gershwin předal k orchestraci. Košárek uvede hudbu G. Gershwina, F. Gulda, N. Kapustina nebo E. Wilda. Umělec spolupracuje s věhlasnými orchestry i předními českými pěvci, především Magdalenou Koženou, Romanem Janálem či Soňou Červenou, a doprovází renomované instrumentalisty jako Jiřího Bártu či Radka Baboráka. Je velmi ceněným interpretem zejména děl hudební moderny 20. století, často premiéruje také soudobou hudbu.

PIC_1596.JPG

Jazzu se klavírní křídlo značky Bechstein otevře 25. dubna pod rukama jedné z dlouhodobě nejvýraznějších osobností české jazzové scény, která vystupuje pod uměleckým jménem Najponk. Jeho hra vychází přímočaře z klasických jazzových kořenů, jež dokáže předat osobitě a v krystalicky čisté podobě. Vyniká nápaditostí, hráčským entuziasmem a intenzivním smyslem pro jazzový rytmus. Najponkův program pro recitál je zatím překvapením. Jeho repertoár nabízí široký záběr od jazzových standardů, přes současnou jazzovou tvorbu, instrumentální verze hitů popové scény až po vlastní kompozice. Najponk je vzrušující inspirátor, jehož hra stále odkazuje na jazzové ikony Oscara Petersona nebo Thelonia Monka.

Hybatelé rezonance

Cyklus Hybatelé rezonance pořádaný C. Bechstein se stal nástupcem dvouleté série Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde zaznělo v rámci osmi koncertů všech dvaatřicet Beethovenových mistrovských klavírních sonát. Strůjci úspěchu následujících „hybatelů“ dosud byli např. Tomáš Kačo, Beata Hlavenková, Jan Bartoš, Ivo Kahánek, Marek Kozák, Martin Kasík, Lukáš Klánský Kristina Barta a Nikol Bóková. Koncertní řada poskytuje samostatný prostor výrazným osobnostem české klavírní školy a představuje je v osobitých profilových recitálech, vyjadřujících plně jejich aktuální umělecký názor a preference.

C. Bechstein

C. Bechstein od roku 1853 přes jedno a půl století vyrábí mistrovské nástroje, které jsou ztělesněním vynikající kvality, ušlechtilého zvuku a barvy. Nejvyšší kvalita zvuku a mechaniky tak přenáší krásu velké klavírní éry i do naší doby. Nástroje C. Bechstein dnes zdobí Královskou akademii v Londýně, konzervatoř v Paříži či Berlínskou filharmonii.

Filozofii C. Bechstein od počátků ovlivňovaly osobnosti, jako byli Hans von Bülow či Ferenc Liszt. Společnost dodnes pokračuje ve své slavné tradici ruční výroby doplněné o současné nejmodernější technologie. Nástroje značek C. Bechstein navíc pocházejí výhradně z Evropy, a sice z tradičního německého závodu v saském Seifhennersdorfu. Pianina a klavíry značky W. Hoffmann vznikají v dceřiné firmě C. Bechstein Europe ve východočeském Hradci Králové, v jednom z nejmodernějších evropských manufakturních závodů. V květnu 2019 společnost otevřela svůj pianosalon v Praze, největší reprezentační a prodejní pianocentrum v hlavním městě.

Foto: Archív Hybatelé rezonance

Podcast