Po Vánocích zahřeje Bod varu

Karlovarský hit mimořádně v českých kinech

Letos v srpnu se v Karlových Varech opět žhavě soutěžilo o ceny i divácký zájem. A to zejména v Hlavní soutěži mezinárodního filmového festivalu. Svou premiéru si tam totiž odbyl snímek Bod varu (Boiling point) režiséra Philipa Barantiniho. Britský film natočený na jediný záběr se původně neměl dostat vůbec do české distribuce. Během festivalu a přehlídky Tady Vary se však z filmu stala divácká senzace a právě na to slyšela česká kina. Několik vybraných tento jednozáběrový hit z letošního KVIFF připravilo k uvedení hned po Vánocích.

„Film jsme viděli na přehlídce Tady Vary a nemohli jsme si nevšimnout obrovského diváckého zájmu. Přišla nám velká škoda, že by se film nedostal do české distribuce, a proto jsme se spojili s distribuční společností Aerofilms a získali pro naše kina exkluzivní práva k promítání,“ říká Vojtěch Marek, dramaturg kina Světozor. Jednozáběrová jízda hektickým večerem v luxusní restauraci se ovšem těšila obrovskému diváckému úspěchu už na festivalu v Karlových Varech. Film o velmi těžkém dni šéfkuchaře v předvánoční době uvedou po Štědrém dni pražská kina Světozor, Aero, Bio Oko, Přítomnost, brněnské Univerzitní kino Scala a hradecký Bio Central. „Je to takový dárek k Vánocům pro nás i naše diváky,“ dodává Marek.

Příběh v nekompromisním tempu plný vyhrocených situací natočil kameraman Matthew Lewis v jednom nepřetržitém záběru podle scénáře Philipa Barantiniho a Jamese Cummingse. Bod varu vezme diváky do jedné londýnské restaurace, v jejíž kuchyni září fenomenální Stephen Graham v roli šéfkuchaře Andyho. Tomu se ten den všechno rozpadá pod rukama. Jak v restauraci, tak v osobním životě. Podle autora může oslovit všechny, jimž se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava.

Foto: Christian Black

Podcast