Potrava těla i duše

Chléb s máslem a jeho přesah nejen do kultury

V Národopisném muzeu Národního muzea nově otevřeli výstavu s názvem Chleba s máslem. Téma, které by se na první pohled mohlo zdát obyčejné, v sobě obsahuje nemalé množství zajímavých informací a překvapivých souvislostí s přesahem do historie, hospodářství i kultury. Expozici je možné v muzeu v Kinského zahradě na svahu Petřína navštívit až do 28. srpna letošního roku.

Na výstavě uvidíme například cechovní keramiku ze 17. století, máselnici na kolébadlech z přelomu 19. a 20. století či na zcela unikátní růženec z chleba, který vyrobila Božena Dvorská v pankrácké věznici. Bude možné vyzkoušet i některé činnosti, třeba mletí obilí na kamenném mlýnku. Nudit se rozhodně nebudou ani děti, protože malé návštěvníky provede výstavou postava telátka, která je hravou formou s tímto tématem seznámí.

Chléb ve svých nejrůznějších podobách doprovází člověka od dob, kdy se z lovce a sběrače stal zemědělcem. Ne každý si uvědomuje, že hrál velmi významnou roli nejen ve výživě obyvatel, ale i v historii, hospodářství a v kultuře. Význam chleba dokládají staré zvyky, které se pojí s jeho přípravou, uchováváním a konzumací. Velké úctě se chléb těšil ve všech vrstvách obyvatelstva.

Na výrobu másla přišli lidé současně s domestikací prvních hospodářských zvířat. Nejstarší vyobrazení postupu výroby jsou stará asi 4500 let. Přímé doklady jeho přípravy jsou o něco mladší. Než začali lidé máslo konzumovat, využívali ho jako kosmetický léčebný přípravek, teprve potom přišla na řadu kuchyně. Výroba másla byla pomalá a fyzicky náročná, i zde tak nalezneme řadu praktik a pověr, které se s jeho výrobou pojí.

Foto: Národní muzeum

Podcast