24hodinový hudební maraton

Sbírka Radka Baboráka na podporu pracovních příležitostí pro ukrajinské umělce

Přední hornista a dirigent Radek Baborák a Akademie MenART vyhlašují sbírku na podporu ukrajinských umělců. Jejich cílem je podpořit vytvoření pracovních příležitostí v umělecké oblasti pro nově příchozí běžence z Ukrajiny.

„To, co zažíváme v posledních týdnech nemůže žádného emočního a nesobeckého člověka nechat chladným, bez reakce, bez soucitu. Je naší povinností pomoci kolegům a jejich rodinám v nouzi, na útěku před hrůzami války. Umělci jsou nositelé tradic každého národa a jeho chloubou. Reprezentují hodnoty, které pokud zmizí, a oni budou nuceni změnit své povolání, ztratí se duše jejich země. S vaším laskavým přispěním, se tomu pokusíme zabránit, a proto otevíráme další kolo sbírky,“ vysvětluje Radek Baborák. Kulturní instituce mohou obtížně ihned nabídnout plnohodnotné dlouhodobé pracovní úvazky. Mohou ovšem nabídnout krátkodobé spolupráce na projektech, práce pro pedagogy, kteří se v základních uměleckých školách či DDM mohou věnovat výuce ukrajinských žáků, případně najít uplatnění v sociálních službách. Stejně spontánně Radek Baborák reagoval před dvěma lety, kdy se během covidové pandemie nespočet hudebníků na volné noze ocitlo bez prostředků a díky sbírce, kterou inicioval společně s Akademií MenART, se ve dvou kolech podařilo získat 1 990 500 Kč a podpořit 156 umělců na volné noze.

Sbírka na pomoc ukrajinským umělcům bude symbolicky zahájena tento pátek 25. března v 18.00 hod. v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze koncertem Radek Baborák Ensemble a mentorů Akademie MenART spolu s Ivem Kahánkem, Kateřinou Kněžíkovou či Karlem Košárkem. Následovat bude 24hodinový koncert, který nabídne prostor pro modlitbu a meditaci, během které se vystřídá celá řada dalších umělců či studentů. Do programu se zapojí například Cimbálová muzika České filharmonie, Eben Trio, Jiří Stivín, Indi Stivín a Alice Springs, Vilém Veverka nebo Prague Philharmonia Wind Quintet. Hudební pouť bude symbolicky zakončena Beethovenovou symfonií č. 5 „Osudovou“ v podání orchestru Česká Sinfonietta pod taktovkou Radka Baboráka. Hostitelkou koncertu je farářka Martina Viktorie Kopecká. Kostel sv. Mikuláše bude po celou dobu veřejně přístupný a sbírku mohou návštěvníci podpořit dobrovolným vstupným na místě.

„Naším cílem je vytvořit platformu pro ty, kteří dorazili do ČR a hledají práci v oboru a ty, kteří mohou práci nabídnout. Chceme pomoci vystavět příležitosti pro ukrajinskou komunitu v rámci našich fungujících kulturních, vzdělávacích a volnočasových institucí,“ říká Dana Syrová, zakladatelka Akademie uměleckého vzdělávání MenART. O pomoc mohou žádat přímo ukrajinští občané registrovaní v ČR na konkrétní pracovní příležitost, kulturní instituce a organizace a také základní umělecké školy, DDM, zřizovatelé či organizátoři volnočasových aktivit pro děti a mládež, domovy seniorů či poskytovatelé sociálních služeb. Sbírka bude probíhat na portálu Donio do 25. 5. 2022. Všechny prostředky ze sbírky budou rozdělovány z transparentního účtu. Výše cílené individuální podpory pro potřebné bude ve výši 20.000 Kč větší podpora a 10.000 Kč menší podpora. O podporu je možné žádat na webových stránkách www.muzikantivolnanoha.cz. Prostředky budou rozdělovány z transparentního účtu s číslem: 2001790613/2010.

Foto: Zuzana Bönisch

Podcast