Adam Plachetka pozítří zazpívá ve Wigmore Hall v Londýně

Český basbarytonista přednese písně ze svých "dvou domovin" - z Prahy a Vídně. Během první poloviny večera zazní Dvořák, během té druhé pak Schubert a Strauss.

Londýnský koncertní sál Wigmore Hall patří nejenom v anglické metropoli, ale i celosvětově k vůbec nejprestižnějším místům pro provozování komorní hudby. Ročně zde proběhne přes 500 vystoupení, konají se zde výchovné koncerty a vysílají se odtud rozhlasové přenosy. Původní název sálu byl Bechstein Hall, jelikož byl založen na přelomu 19. a 20. století tímto výrobcem klavírů. Později byl přejmenován podle ulice, na níž se nachází. Novorenesanční prostor navržený Thomasem Edwardem Collcuttem se údajně dodnes řadí mezi sály s nejlepší akustikou na světě.

Známý český basbarytonista Adam Plachetka v tomto sále už pozítří - 3. března od 19:30 - zazpívá písňový program Praha a Vídeň, dvě domoviny. Na klavír ho doprovodí pianista Gary Matthewman.

Pražský rodák Adam Plachetka je už od roku 2010 členem ansámblu Vídeňské státní opery, kde byl kdysi ředitelem i Richard Strauss, jehož písně zaznějí v druhé polovině večera společně s písněmi rakouského romantického velikána Franze Schuberta. První část programu ovšem Plachetka věnuje cyklům největšího českého skladatele Antonína Dvořáka: zaznějí jak Biblické písně, tak Cigánské melodie. Podrobný program i vstupenky lze najít na webových stránkách Wigmore Hall.

Na jaře letošního roku Plachetka ještě také vystoupí v Metropolitní opeře v New Yorku. Představí se v roli Leporella v Mozartově opeře Don Giovanni, která bude 20. května přenášena do kin po celém světě v rámci tradičních kinopřenosů.

Foto: Adam Plachetka (©Profimedia)

Podcast