Akademie klasické hudby převzala dvořákovský web

Webová stránka antonin-dvorak.cz, která je největší existující on-line encyklopedií o životě a díle Antonína Dvořáka v českém i anglickém jazyce, nově přešla pod správu Akademie klasické hudby, pořadatele Dvořákovy Prahy. Díky její péči dostal web vizuálně modernější podobu, ale také kvalitnější technické zpracování, pokročilé možnosti vyhledávání, nové způsoby filtrování a speciální sekci pro novinky a témata týkající se Antonína Dvořáka

„Činnost Akademie klasické hudby nespočívá jen v pořádání festivalu, naším cílem je i péče o Dvořákův umělecký a lidský odkaz. Provozování a rozvíjení dvořákovského webu je jednou z dalších důležitých aktivit, kterými se snažíme tento cíl naplňovat,“ uvedl intendant Akademie klasické hudby a ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon.

Web antonin-dvorak.cz poskytuje od roku 2007 informace v českém jazyce a od roku 2013 v angličtině – ostatně zhruba třetinu návštěv na něm tvoří přístupy ze zahraničí. Nabízí mimo jiné úplný přehled Dvořákových skladeb, fotogalerii, seznam nahrávek Dvořákových děl a podobně. Jeho obsah je nyní navíc přehledně přístupný i z mobilního telefonu a tabletu.

Na financování celého projektu získala Akademie klasické hudby prostředky od Nadace Karel Komárek Family Foundation, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury.

Tvůrcem a autorem obsahu webové stránky je i nadále její zakladatel a stálý spolupracovník Dvořákovy Prahy, muzikolog Ondřej Šupka. Vedle aktualit pro web připravuje například přehled Dvořákových oper na světových jevištích nebo podrobnou databázi dosavadních nahrávek všech Dvořákových opusů, zároveň mapuje vydavatelské počiny v oblasti odborné literatury, která se tematicky váže na život a dílo Antonína Dvořáka.

Foto©Akademie klasické hudby

Podcast