Anna Netrebko odsoudila válku na Ukrajině

Sopranistka na sociálních sítích zveřejnila prohlášení, v němž už podruhé vyjadřuje nesouhlas s válkou. Snaží se také distancovat od Vladimira Putina, se kterým se prý "setkala jen několikrát."

Ačkoliv letos padesátiletá Anna Netrebko patřila léta ke světovým operním hvězdám, během posledního měsíce se k ní západní kulturní scéna obrací zády: zrušena byla její vystoupení ve Švýcarsku, Itálii, zejména však v prestižní newyorské Metropolitní opeře. Důvodem jsou její dlouholeté sympatie k režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podobný bojkot stihl i známého podporovatele Kremlu - dirigenta Valerije Gergijeva, jenž Annu Netrebko na Západě proslavil.

Ve svém původním prohlášení krátce po invazi Anna Netrebko uvedla, že je proti válce a že má na Ukrajině spoustu přátel. Vyslovila však také názor, že "umělci by neměli být nuceni do politických prohlášení". Zároveň ohlásila časově neohraničenou přestávku se slovy: "Momentálně pro mě není na vystupování vhodná doba. Doufám, že moje publikum toto rozhodnutí pochopí." Její opatrné vyjádření k situaci nepřesvědčilo například ředitele Metropolitní opery Petera Gelba, jenž tehdy pro New York Times uvedl: "V případě někoho tak úzce spojeného s Putinem nestačí pouze odsoudit válku."

Nyní, po měsíci, se Anna Netrebko odhodlala k dalšímu prohlášení, které opět zveřejnila na sociálních sítích:

"Výslovně odsuzuji válku na Ukrajině a myslím na její oběti i jejich rodiny. Mé stanovisko je jasné. Nejsem členkou žádné politické strany, ani nejsem spojencem jakéhokoli ruského vůdce. Uvědomuji si, že některé mé minulé činy a výroky mohly být špatně vyloženy, a lituji toho. Ve skutečnosti jsem se s prezidentem Putinem setkala jen několikrát v životě, a to především při přebírání cen za své umělecké úspěchy nebo na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her. Jinak jsem nikdy neobdržela žádnou finanční podporu od ruské vlády, žiju a platím daně v Rakousku. Miluji svou ruskou vlast a skrz umění usiluji pouze o mír a jednotu. Po ohlášené přestávce se vrátím na pódia koncem května, z počátku v Evropě."

Zatímco někteří zpěvaččini fanoušci na Facebooku prohlášení kvitují jako "konečně jednoznačné," objevují se i četné kritické hlasy, podle kterých je po více než měsíci války příliš pozdě. Deník Guardian poznamenal, že Anna Netrebko se - stejně jako v prohlášení minulém - opět zdržela přímé kritiky Vladimira Putina. Závěrečná věta o chystaném návratu na koncertní pódia se pak nejspíše vztahuje k plánovaným vystoupením v Miláně a Lucernu, avizovaným i na webových stránkách umělkyně. Do Metropolitní opery v New Yorku se však Anna Netrebko nejspíše jen tak nevrátí:

"Ani po přečtení tohoto prohlášení se nechystáme změnit své stanovisko," řekl ředitel Metropolitní opery Peter Gelb. "Pokud Anna v dlouhodobém horizontu prokáže, že se odstřihla od Putina doopravdy a úplně, budu ochoten si s ní pohovořit."

I někteří ruští umělci nicméně Putinovu invazi na Ukrajinu odsoudili, a to slovy i činy: například primabalerína Olga Smirnovová, jež odešla z Velkého divadla v Moskvě pracovat do Nizozemí, nebo dirigenti Thomas Sanderling a Vasilij Petrenko (více čtěte zde).

Foto: Profimedia

Podcast