Anne-Sophie Mutter navštívila Smetanu i Dvořáka

Při příležitosti svého angažmá u České filharmonie, kde Anne-Sophie Mutter hostovala v minulém týdnu, navštívila legendární houslistka Muzeum Bedřicha Smetany a hroby našich hudebních velikánů na Slavíně.

Vítaná propagace české hudby v podání německé houslistky Anne -Sophie Mutter: uznávaná osobnost, jejíž aktivity sahají daleko za oblast koncertování, si během svých lednových koncertů s Českou filharmonií a dirigentem Manfredem Honeckem udělala čas na procházku Prahou.

Z fotografií, které houslistka zveřejnila na svých sociálních sítích, je patrné, že krásné počasí ji zlákalo k procházce kolem Tančícího domu, Národního divadla až na Vyšehrad.

Navštívila Muzeum Bedřicha Smetany a na vyšehradském Slavíně uctila památku tohoto velikána i jeho kolegy Antonína Dvořáka. Z komentářů k fotografiím, které píší přispěvatelé z celého světa, je znát, že nejen tato dvě jména rezonují. Zmiňují také Janáčka a Martinů.

asm2.jpg

První zastávka: Bedřich Smetana. "Mám na seznamu hodně jeho komorních děla, která chci nastudovat. Začnu jeho smyčcovým kvartetem 'Z mého života'," plánuje Anne-Sophie Mutter.

I když chválí českou kuchyni, dala tentokrát přednost indické restauraci.

Na vyšehradském hřbitově si zvěčnila hroby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

asm3.jpg

Anne-Sophie Mutter, houslistka, již v začátcích kariéry podpořil Herbert von Karajan, už se ve světě vrcholné klasické hudby pohybuje od roku 1977. Její výkon v Brahmsově Dvojkoncertu (s Pablem Ferrándesem, na snímku) vzbudil v Rudolfinu nadšení a pozitivní kritický ohlas.

asm4.jpg

Foto: Facebook Anne-Sophie Mutter a Česká filharmonie

Podcast