Autogramiáda knihy Hrůša o/on Martinů

Jakub Hrůša bude v Rudolfinu podepisovat svou knihu esejů o Bohuslavu Martinů.

Jakub Hrůša je nejen šéfdirigentem Bamberských symfoniků, hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a umělcem s celoročním angažmá po celém světě, ale také prezidentem International Martinů Circle. Pro mezinárodní spolek příznivců poličského rodáka sepsal knihu esejů Hrůša o/on Martinů. Dvojjazyčnou publikaci představí 20. září na autogramiádě v neorenesančních prostorách pražského Rudolfina.

„Můj vztah k Bohuslavu Martinů je takříkajíc ‚odvěký’ a určovaný sterými zkušenostmi posluchačskými i dirigentskými,“ popisuje Jakub Hrůša v jedné ze svých glos. Oficiálním se vztah stal v roce 2011, kdy Hrůša přijal nabídku stát se prezidentem International Martinů Circle. Mezinárodní spolek skladatelových příznivců organizuje propagační akce, třikrát do roka vydává časopis Martinů Revue a jeho zásluhou vyšla i kniha Hrůša o Martinů. Jakub Hrůša ji představí na autogramiádě, která proběhne v pondělí 20. září od 10 do 11 hodin v Café Rudolfinum, jehož prostory poskytla Česká filharmonie. Kniha bude na místě k zakoupení, doporučuje se však předchozí rezervace u pořadatele. Událost organizuje Institut Bohuslava Martinů a k publikaci se na autogramiádě vyjádří i jeho ředitel Aleš Březina, který vznik textů inicioval. Zúčastní se též ekonom Pavel Kysilka, hlavní sponzor knihy, a další mecenáši z Bohemian Heritage Fund.

Hrůša se ve svých glosách věnuje osobě Bohuslava Martinů z různých perspektiv – zamýšlí se nad některými jeho díly, nad „limity“ popularity Martinů, nebo nechává nahlédnout pod muzikantskou pokličku, když sdílí své zkušenosti z nastudování skladeb Martinů s různými orchestry z jiných koutů světa. Poslední částí je silvestrovská hádanka, ve které se skrývají v podstatě všechny tituly více než 400 skladeb Martinů. Většina textů pochází z roku 2014, kdy Hrůša tato svá zamyšlení psal v pravidelných intervalech pro International Martinů Circle. Jedná se tedy také o jakýsi dirigentův tvůrčí deník. Součástí publikace je také Hrůšův text o Jiřím Bělohlávkovi, který byl jeho učitelem i blízkým přítelem.

Publikace má bohatou fotografickou dokumentaci převzatou především z archivu Centra Bohuslava Martinů v Poličce a je koncipována dvojjazyčně – vedle českého textu obsahuje i anglický překlad. Svěží grafickou podobu vytvořili Michal Anelt a Kamil Knotek ze studia Sans&Serif. Využili přitom kresbičky samotného Martinů, který si rád skicoval na kraje partitur a dopisů.

Kniha vyšla již v loňském roce a setkala se s úspěšným přijetím u české i mezinárodní kritiky.Už po pár větách první Hrůšovy úvahy totiž člověka napadne, že kdyby nebyl tak skvělým dirigentem, literární kruhy by si rvaly vlasy, že ho neulovily jako spisovatele,“ hodnotí literární styl Markéta Ottová v recenzi na serveru KlasikaPlus.cz. Pozitivně publikaci hodnotí také Nigel Simeone pro londýnský magazín Gramophone: „Je to okouzlující kniha se souběžným anglickým překladem a řadou dobře reprodukovaných dobových fotografií (především Martinů a jeho kroužku). Potěší všechny milovníky české hudby i obdivovatele nesmírně nadaného dirigenta, který píše výřečně a se strhujícím entuziasmem.“

Foto: Archív Nadace a Institut Bohuslava Martinů

Podcast