Barenboim opět ruší koncerty kvůli zdraví. Prestižní řecké ocenění za něj převzal syn

Dirigent kvůli zdraví rušil svá vystoupení už v první polovině tohoto roku, včetně zahajovacího koncertu Pražského jara. Minulý týden oznámil, že své aktivity opět omezí kvůli "vážnému neurologickému onemocnění". V polovině listopadu bude Barenboimovi 80 let.

Daniel Barenboim, světoznámý dirigent a klavírista, bude mít 15. listopadu významné životní jubileum - 80. narozeniny. Ve Státní opeře Berlín je má toho dne oslavit koncertem, na němž bude hrát na klavír pod taktovkou svého přítele Zubina Mehty, který převezme řízení Staatskapelle Berlin. Vyprodaný koncert je stále vyvěšen na stránkách Berlínské státní opery. Celkově však Barenboimovo zdraví zřejmě i nadále chřadne a jeho radostně ohlášený návrat k dirigování v červnu byl podle všeho bohužel jen dočasný.

"Se směsí hrdosti a smutku dnes oznamuji, že odstupuji od některých svých vystoupení, zejména dirigentských, v nadcházejících měsících. Mé zdraví se v poslední době zhoršilo a bylo mi diagnostikováno vážné neurologické onemocnění. Musím se teď co nejvíce soustředit na své fyzické zdraví," napsal Barenboim před časem na Twitteru. "Hudba vždy byla zásadní součástí mého života a zůstane jí i nadále. Celý život jsem žil hudbou a v tom budu pokračovat, dokud mi zdraví dovolí," ujistil fanoušky. "Při pohledu zpět i kupředu jsem nejen spokojen, ale i hluboce naplněn."

V úterý Barenboim obdržel prestižní řeckou Cenu císařovny Theofano za prohlubování porozumění mezi národy prostřednictvím umění. V ikonické římské rotundě v Soluni, památce UNESCO, se předávací ceremoniál konal za přítomnosti řecké prezidentky Kateriny Sakellaropulosové a premiéra Kyriakose Mitsotakise. Daniel Barenboim však cenu osobně nepřijel převzít ze zdravotních důvodů a poslal za sebe svého syna, houslistu Michaela Barenboima.

Foto: Profimedia

Podcast