BBC Proms se mohou konat s plným hledištěm

Týden před zahájením festivalu se dnes dostávají do prodeje další vstupenky do Royal Albert Hall.

Jeden z vůbec nejslavnějších světových festivalů klasické hudby, The Proms, později BBC Proms, se poprvé konal roku 1895 a má tedy více než stodvacetiletou tradici. Vzešel z promenádních koncertů (odtud jeho název) a Jiří Bělohlávek, jenž na tomto festivalu coby šéf symfoniků stanice BBC mnohokrát účinkoval, ho označil za "největší a nejdemokratičtější hudební festival na světě." Letošní ročník začne už za týden, 30. července, a potrvá do 11. září.

Pokud v tomto čase plánujete návštěvu Londýna, dobrou zprávou je, že šance na návštěvu koncertů v legendární Royal Albert Hall se významně zvýšila. Navzdory koronaviru festival oznámil, že dnes - 23. července, tedy týden před zahájením, umožní ještě zakoupení dodatečných vstupenek a otevře se tak veřejnosti s plnou kapacitou. Jako obvykle bude možno zakoupit i vstupenky na stání v ceně 6 liber, oproti normálnímu epidemickému stavu však tentokrát návštěvníci nesmějí stát ve frontě přímo v den koncertu a musejí si místo zarezervovat na webu Royal Albert Hall.

Jinak bude festival podléhat obvyklým protiepidemickým opatřením; od posluchačů bude tedy vyžadován negativní test starý maximálně 48 hodin, certifikát o plném očkování nebo o prodělání nemoci v uplynulém půlroce. Jak uvedl ředitel festivalu David Pickard, letošní ročník bude přece jen provázet také určité dramaturgické zvolnění: "Oproti šíleně nabitému programu, jaký organizujeme v normálních časech, se tentokrát spokojíme s jedním koncertem denně," řekl časopisu BBC Music Magazine. Převážná většina účinkujících letos bude z Velké Británie, což prý pořadatelé nevnímají jako kompromis, ale jako podporu domácích umělců.

Přesto však milovníci hudby rozhodně nebudou ochuzeni. Zahajovací koncert 30. 7. nabídne převážně "tradičně" zaměřené autory první poloviny 20. století, hudbu Jeana Sibelia, Ralpha Vaughana Williamse a Francise Poulenca. Taktovky se chopí dirigentka Dalia Stasevska. S pozoruhodným repertoárem - symfonickými skladbami Igora Stravinského - vystoupí 22. 8. na festivalu Simon Rattle v čele Londýnských symfoniků. Vlivného ruského skladatele ostatně připomene 6. 8. i Skotský orchestr BBC baletem Pulcinella nebo 11. 8. těleso Aurora Orchestra, které provede Ptáka ohniváka zpaměti. K dalším dirigentským hvězdám ročníku budou patřit třeba John Eliot Gardiner či Semjon Byčkov, mezi sólisty se blýsknou pianisté Benjamin Grosvenor a Víkingur Ólafsson nebo violoncellista Sheku Kanneh-Mason s Koncertem h-moll Antonína Dvořáka. Výročí skladatelky a zpěvačky Pauline Viardot (více čtěte zde) budou věnovány dva koncerty 6. 9. s hudbou její i jejích přátel a vrstevníků.

Celý program letošních BBC Proms naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Profimedia

Podcast