Belfiato Quintet získal Cenu Českého spolku pro komorní hudbu

Laureátem Ceny Českého spolku pro komorní hudbu za rok 2021 je Belfiato Quintet, který hraje ve složení Oto Reiprich, Jan Souček, Jiří Javůrek, Jan Hudeček a Kateřina Javůrková. Včera to ve Dvořákově síni Rudolfina oznámil předseda ČSKH Pavel Kysilka, který cenu předal spolu s generálním ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem a dramaturgem ČSKH Radkem Křižanovským.

Komorní dechový soubor Belfiato Quintet vznikl v roce 2005 a tvoří ho absolventi pražské HAMU, kteři jsou dnes zároveň hráči předních českých orchestrů jako České filharmonie, Orchestru Národního divadla nebo PKF. Získali také ocenění na některých mezinárodních interpretačních soutěžích, např. na soutěži ARD v Mnichově, Pražském jaru a Concertinu Praga. V červnu 2017 vydali své debutové CD u Supraphonu. Následovalo velmi úspěšné album Antonín Rejcha: Wind Quintets, které vyšlo v roce 2019 tamtéž a za které získali ocenění Classic Prague Awards v kategorii Komorní výkon. V březnu 2022 jim vyšlo album Elements.

Cena Českého spolku pro komorní hudbu existuje od roku 1981 a je udělována souborům, jejichž členům není v průměru více než 35 let. Za čtyřicet let existence byla Cena ČSKH udělena dvaatřicetkrát. Jako první ji získalo Kocianovo kvarteto, naposledy v roce 2017 Lobkowicz Trio.

„Udělení Ceny Českého spolku pro komorní hudbu si velice vážíme. Belfiato Quintet sice spadá do kategorie ‚mladých‘ souborů, avšak má za sebou již téměř dvacetiletou historii. To je určitá deviza a hodnota, o kterou se můžeme opřít, a troufáme si říci, že musí být při poslechu našeho ansámblu znát,“ uvedli členové Belfiato Quintet.

Laureáti dostali grafický list od české malířky a grafičky Míly Fürstové a také peněžitou odměnu. Součástí ceny je i koncert, který se uskuteční v rámci příští sezony Českého spolku pro komorní hudbu.

Zdroj: tisková zpráva

Foto: Petra Hajská

Podcast