Berlín otvírá divadla a koncertní síně

Provoz je ovšem jen zkušební, podmínkou je negativní test.

Berlínská kulturní scéna slaví, neboť po měsících nucené uzávěry vyvolané pandemií nemoci covid-19 je možné opět zajít do divadla či na koncert. Ovšem pouze za předpokladu dodržování přísných hygienických opatřen. Diváci musí podstoupit koronavirový test a vstupenky se zdaleka nedostanou na každého zájemce. I tak ale Oliver Reese, který je intendantem divadelní scény Berliner Ensemble, zůstává optimistický. V rozhovoru se zahraničními novináři vyjádřil naději, že zkušební provoz je slibným začátkem návratu kultury.

"Lístky byly přibližně za čtyři minuty vyprodané," řekl Reese o mimořádném zájmu o představení Panikherz, kterým dnes Berliner Ensemble pilotní projekt zahájí. "Z analýz navíc vyplývá, že lístek si koupilo mnoho lidí, kteří ještě v Berliner Ensemble nikdy nebyli. A to je pro nás obzvláště pěkná zpráva," dodal.

Do projektu, který potrvá do 4. dubna, jsou zapojeni vedle Berliner Ensemble také Berlínští filharmonici, Berlínská státní opera, Německá opera Berlín, divadlo Volksbühne, hudební scéna Konzerthaus nebo turistická organizace visitBerlin.

"Samozřejmě doufáme, že tento pilotní projekt přispěje k tomu, že se kulturní podniky brzy otevřou," věří Reese. "Nevíme ale, co se 4. dubna stane a co bude v květnu," řekl. Svázání provozu kultury s takzvanou sedmidenní incidencí, která udává počet nových případů infekce na 100.000 obyvatel za týdenní období, ale nepovažuje za šťastné. Raději by se vydal podobnou cestou jako Španělsko, Polsko nebo Lucembursko, kde divadla hrají a opery jsou.

Zachování přístupu ke kultuře je podle Reeseho obzvláště za pandemie důležité, neboť slouží k uklidnění vypjaté atmosféry a k útěku od reality. Toho se Berliner Ensemble drží i pří výběru dnešní hry, která je adaptací autobiografického románu německého spisovatele Benjamina von Stuckrada-Barreho. Stuckrad-Barre v knize s dávkou naděje popisuje problémy, se kterými se potýkal, včetně opakovaného boje s drogovou závislostí. "Nemyslím si, že by lidé chtěli vidět kusy o koronaviru," dodal.

I když se kulturní instituce svým programem pandemii chtějí vyhnout, zůstává toto téma všudypřítomné. S nákupem lístku za jednotnou cenu 20 euro (523 korun) totiž diváci a posluchači zároveň získávají poukaz na koronavirový test, který musí podstoupit v jednom z pěti určených středisek nejdříve 12 hodin před představením. Pokud náhodou test odhalí přítomnost koronaviru, dostanou lidé peníze zpět.

Při vstupu do divadla nebo opery budou uvaděči kontrolovat nejen lístek a výsledek rozboru, ale také doklad totožnosti, aby bylo možné v případě pozdějšího zjištění infekce dohledat účastníky. Zasedací pořádek se řídí šachovnicovým vzorem, aby lidé seděli vždy jen ob jedno místo. Obsazena bude cca polovina sálu, tedy 350 míst. Toto usazení platí i pro členy stejné domácnosti, kteří také nesmí sedět spolu. Nezbytné je také po celou dobu návštěvy mít nasazenou roušku či respirátor.

Zdroj: ČTK
Foto: Berliner Ensemble ( © Markus Hilbich )19.3.2021

Podcast