Berlínská filharmonie se v příští sezóně zaměří na Schönberga, Brucknera a téma hrdinství

Jeden z předních světových orchestrů zveřejnil program sezóny 2023/2024. Připomenou v ní 150. výročí narození Arnolda Schönberga a 200. výročí narození Antona Brucknera.

Berlínská filharmonie, která platí za jeden z nejlepší světových symfonických orchestrů a jejímž aktuálním šéfdirigentem je Kirill Petrenko, zveřejnila předevčírem své plány na příští sezónu.

Její rezidenční umělkyní bude houslistka Lisa Batiashvili, kterou s orchestrem pojí dlouholetá spolupráce a která se během své rezidence představí ve dvou houslových koncertech - v kanonickém Koncertu D dur Johannese Brahmse a také v Koncertu č. 1 Karola Szymanowského. Vystoupí také na komorním koncertě spolu s klarinetistou a rezidenčním skladatelem sezóny, Jörgem Widmannem. Především však vystoupí 1.5. 2024 spolu s Berlínskou filharmonií ve své rodné Gruzii, navíc pod taktovkou Daniela Barenboima.

Batiashvili_2017_12_-2253_Fin6-1600x1453.jpg
  • Lisa Batiashvili (©Sammy Hart / DG)

Od romantismu k modernismu

Skladatelskými protagonisty příští sezóny budou především Arnold Schönberg, od jehož narození v příštím roce uplyne 150 let, a také Anton Bruckner, který se narodil (stejně jako Bedřich Smetana) v roce 1824. Brucknerových symfonií se na několika koncertech zhostí dirigenti jako Christian Thielemann, François-Xavier Roth, Simon Rattle a Daniel Harding. Schönbergových skladeb se pak zhostí například Kirill Petrenko, Daniele Gatti a jihokorejská dirigentka Kim Eun-sun, která bude u orchestru debutovat.

Zaměření právě na tyto dva autory by pak mělo sezóně dát dramaturgický oblouk, směřující od romantismu k modernismu.

profimedia-0750272318.jpg
  • Arnold Schönberg (©Florence Homolka)

Musikfest Berlin 2023

Mezi 26. srpnem a 18. zářím nová sezóna odstartuje festivalem Musikfest Berlin, který nabídne na 20 vynikajících hudebních souborů z Berlína i ze světa. Berliozova velkolepá opera Trojané bude provedena pod taktovkou Johna Eliota Gardinera, který letos slaví své 80. narozeniny. Přijede například Orchestr Concertgebouw, Londýnští symfonikové, Bostonští symfonikové, Mnichovská filharmonie a dirigenti jako Vladimir Jurowski, Iván Fischer, Mirga Gražinytė-Tyla nebo Andris Nelsons.

profimedia-0215897210 (1).jpg
  • Budova Berlínské filharmonie (©Profimedia)

Hrdinské téma

Celou sezónou se také bude proplétat téma hrdinství a hrdinů. Zazní tak například Život hrdinův i antihrdina Don Juan od Richarda Strausse nebo jedna z vůbec nejhrdinštějších skladeb historie - Symfonie č.3 Es dur "Eroica" od Ludwiga van Beethovena, kterou bude na třech zářijových koncertech dirigovat legendární Herbert Blomstedt, tou dobou již šestadevadesátiletý.

Chybět nebudou ani mýtičtí germánští hrdinové Richarda Wagnera, ženské hrdinky z oper Georga Friedricha Händela, strhující Johanka z Arku na hranici - oratorium Arthura Honeggera - a samozřejmě též Symfonie č.7 "Leningradská" z pera Dmitrije Šostakoviče. Zvlášť zajímavé je pak zařazení Mé vlasti jubilanta Bedřicha Smetany do této "hrdinské" dramaturgie, což je zdůvodněno tím, že skladba reprezentuje hrdé vymezení "československého" (sic) národa s vlastní historií a kulturou v rámci Habsburské monarchie.

Významné koncerty sezóny budou opět také streamovány prostřednictvím online platformy Berlínských filharmoniků Digital Concert Hall. Kompletní program sezóny lze nalézt na stránce berliner-philharmoniker.de.

profimedia-0736608566.jpg
  • Herbert Blomstedt (©Profimedia)

Úvodní foto: Kirill Petrenko (©Profimedia)

Podcast