Brexit zkomplikuje britským hudebníkům koncertování v EU

Podle včera vydané zprávy Sněmovny lordů může být koncertování v Evropě vlivem nové obchodní dohody pro Brity "neúsnosně nákladné".

Výbor Sněmovny lordů pro evropské záležitosti uvedl, že sama "podstata kreativní činnosti" vyžaduje možnost volného cestování a mezinárodní spolupráce. Podle něj by se měla k otázce koncertování britských hudebníků v Evropské unii vhodně postavit britská vláda, a to ještě dříve, než se opět uvolní možnost cestování. Informoval o tom web Classic FM.

V kulturním průmyslu přitom ve Velké Británii pracují až 2 miliony lidí. Ještě v roce 2019 měl hodnotu 100 miliard liber a rostl až dvakrát rychleji, než zbytek ekonomiky. Nyní je v hluboké krizi. Výrazný podíl na tom mají samozřejmě i opatření proti šíření nemoci covid-19 - tématem letošní konference Asociace britských orchestrů, která probíhala mezi 10. a 12. březnem, byl takzvaný "aftershock", tedy zejména to, jak se může hudební sektor (v němž v Británii pracuje 100 000 lidí a ročně přináší ekonomice necelých 6 miliard liber) co nejlépe vzpamatovat z rány uštědřené pandemií.

Kromě koronaviru však nevypadá budoucnost pro britské hudebníky příznivě ještě z dalšího důvodu: je jím podoba obchodní dohody, kterou Spojené království uzavřelo s Evropskou unií. Už v únoru před jejími důsledky varovalo široké spektrum britských hudebníků, od houslistky Nicoly Benedetti až po popového zpěváka Eltona Johna.

Problémem je mimo jiné skutečnost, že hudebníci budou muset nyní platit v některých zemích vysoké vízové poplatky. Dirigent Simon Halsey například na svém Twitteru zveřejnil, že vízum na tříměsíční pracovní pobyt ve Španělsku jej bude stát 485 liber, v přepočtu tedy necelých 15 000 Kč. V některých zemích EU budou muset hudebníci kvůli koncertování žádat dokonce o pracovní povolení. Kromě toho jim situace přináší mnoho papírování a byrokratických překážek. Někteří si rovněž stěžují, že bývají na některých koncertech nahrazováni kolegy s evropským pasem a přicházejí tak o pracovní příležitosti.

Nejeden britský hudebník se tak dostává do obtížně řešitelné situace: práce v zahraničí se mu nevyplatí, zároveň ale má problém získat dostatečný příjem pouze činností v rámci Spojeného království, jak uvedl Horace Trubridge, tajemník odborové organizace The Musicians´ Union. O německé občanství už kvůli důsledkům brexitu požádal letos v lednu také britský dirigent Simon Rattle (více zde).

Sněmovna lordů teď stěžujícím si hudebníkům dala za pravdu a prohlásila, že vláda musí neodkladně jednat, aby odstranila nově vzniknuvší obchodní bariéry mezi Británií a EU v oblasti služeb, což se dotýká mimo jiné i umělců. Britský ministr kultury Oliver Dowden přitom několikrát veřejně vyjádřil, že je z dopadů obchodní dohody na hudebníky zklamán a že vláda udělá vše proto, aby jim pomohla krizi překonat. Zároveň uvedl, že to byla Evropská unie, nikoli britská strana, kdo v rámci pobrexitových vyjednávání zavrhl možnost zrušení víz pro profesionální hudebníky.

Foto: Profimedia

Podcast