Carnegie Hall se opět otevírá veřejnosti

Zahajovací koncert sezóny 2021/22 odehraje Philadephia Ochestra 6. října.

V jedné z nejslavnějších amerických koncertních síní - Carnegie Hall na manhattanské Sedmé avenue - se pro živé publikum nehrálo už od března 2020. Budova schopná pojmout více než 3600 posluchačů se teď opět po roce a půl opět otevře milovníkům klasické, jazzové i populární hudby a vstoupí do nové sezóny.

Zahajovacího galakoncertu, který proběhne už v nadcházejícím týdnu - 6. října, se zhostí Philadelphia Orchestra a jeho šéfdirigent Yannick Nézet-Séguin. Vystoupí rovněž čínská pianistka Yuja Wang, jež provede Rachmaninovův Klavírní koncert č.2. Na programu bude také Beethovenova "Osudová" a dvě díla soudobých autorů objednaná Filadelfským orchestrem: skladba Jeder Baum Spricht, v níž se íránsko-kanadský skladatel Iman Habibi vyjádřil ke klimatické změně, a Seven O’Clock Shout od skladatelky Valerie Coleman - kus určený k poctě pracovníkům "v první linii" v boji s pandemií koronaviru. Dramaturgie koncertu se tudíž vyjádří i k významným společenským tématům současnosti.

Tím však bohatá sezóna teprve začíná. Nabídne přes stovku vystoupení, včetně festivalu Afrofuturism, jenž je naplánován na únor/březen 2022 a bude přibližovat Newyorčanům specifickou estetiku stejnojmenného kulturního hnutí. Jako vrcholy sezóny pak Carnegie Hall v tiskové zprávě uvádí tři koncertní série renomovaných umělců. Klavírista a skladatel Jon Batiste představí svou uměleckou osobnost z mnoha různorodých perspektiv, včetně provedení ambiciózní a multižánrové Americké symfonie. Jako hráč komorní hudby, sólista s orchestrem i protagonista recitálu vystoupí houslista Leonidas Kavakos a přizve si legendární spoluhráče jako Yo-Yo Ma či Emanuel Ax. Rezidenční skladatelkou bude Julia Wolfe, z jejíhož díla zaznějí mimo jiné skladby Steel Hammer ("Ocelové kladivo"), Cruel Sister ("Krutá sestra") či Anthracite Fields ("Antracitová pole").

Ze světových orchestrů budou v Carnegie Hall tuto sezónu účinkovat například Vídeňská filharmonie, Bostonští symfonikové, Orchestr Metropolitní opery a čtyři koncerty zde odehraje také Newyorská filharmonie, která v letošní sezóně "kočuje" po newyorských sálech z důvodu rekonstrukce jejich domovské David Geffen Hall (více čtěte zde). Mezi komorními soubory publikum uslyší třeba Orchestra of St. Luke´s, Mahlerův komorní orchestr, Kronos Quartet nebo The English Concert.

Se svými recitály navštíví Carnegie Hall klavíristé jako Lang Lang, Igor Levit, Víkingur Ólafsson, Beatrice Rana, András Schiff a Daniil Trifonov. Mezi jmény dalších hvězdných sólistů se na programu sezóny objevují také Joshua Bell, Jonas Kaufmann, Joyce DiDonato, Sheku Kanneh-Mason, Renée Fleming a v neposlední řadě Anne-Sofie Mutter, jež odehraje koncert filmových melodií Johna Williamse pod autorovou taktovkou a provede i jeho nový houslový koncert napsaný speciálně pro ni.

Mimo to dá ikonická koncertní síň, založená roku 1891 milionářem Andrewem Carnegiem, již tradičně prostor i špičkovým umělcům z hudební sféry jazzové a populární. Podrobnější program sezóny naleznete (v angličtině) na webových stránkách instituce.

Foto: Profimedia

Podcast