Cena Anděl pro Jana Bartoše a Jakuba Hrůšu

Ceny Anděl za rok 2020 předány, zabodovala nahrávka Jana Bartoše se SOČR a Jakubem Hrůšou a hudbou Vítězslava Nováka.

Včera večer byly rozdány jubilejní 30. Ceny Anděl. Potřetí byly udělovány i v kategorii Klasika. Cenu si odnesl klavírista Jan Bartoš a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Jakubem Hrůšou. Sošku získali za album se skladbami Vítězslava Nováka – Klavírním koncertem a symfonickou básní Toman a lesní panna. Nahrávka vyšla minulý rok u Supraphonu ke 150. výročí narození Vítězslava Nováka.

V kategorii Klasika byli za rok 2020 nominováni ještě klarinetista Karel Dohnal za album Czech Music for Clarinet a flétnistka Jana Semerádová za CD Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu.

Hrůša už Cenu Anděl získal za rok 2019; spolu s klavíristou Ivo Kahánkem a orchestrem Bamberských symfonikovů, a to za album s Klavírním koncertem Antonína Dvořáka a 4. klavírním koncertem „Inkantace“ Bohuslava Martinů.  

Ani jubilejní 30. Ceny Anděl se neuskutečnily s diváky, vysílaly se pouze prostřednictvím ČT1, moderovala tradičně Ewa Farna a zahráli Aneta Langerová, Jaromír Nohavica, 7krát3 s Patrik "Rytmus" Vrbovský a řada dalších. Nejvíc cen v hlavních kategoriích získala favorizovaná Lenka Dusilová. Ze čtyř nominací pro nevšední desku Řeka proměnila tři. Do síně slávy vstoupil Robert Křesťan. O vítězství letos pod dohledem notáře rozhodovalo 435 akademiků. Samotný ceremoniál měl kvůli panujícím epidemiologickým opatřením už podruhé speciální podobu. Osm hudebních vystoupení dostalo formát předtočených videoklipů vytvořených přímo na míru interpretům. Vítězové všech patnácti andělských kategorií byli ale, oproti loňsku, vyhlášeni naživo ze studia.

Zdroj: ČTK
Foto: Supraphon (Vojtěch Havlík)

Podcast