Cena Antonína Dvořáka 2020 pro Jakuba Hrůšu

Rada akademiků rozhodla o nositeli Ceny Antonína Dvořáka za rok 2020.

Rada akademiků na svém zasedání ve čtvrtek 10. 9. 2020 rozhodla o nositeli Ceny Antonína Dvořáka za rok 2020. Letošním laureátem ocenění, které uděluje Akademie klasické hudby, se stal ve světě respektovaný dirigent Jakub Hrůša.

„Jedním z důvodů rozhodnutí akademiků byl i fenomenální úspěch nahrávky Dvořák & Martinů: Klavírní koncerty, která letos získala v kategorii koncertní nahrávka prestižní cenu britského časopisu BBC Music Magazine. Jakub Hrůša vytvořil toto album s klavíristou Ivo Kahánkem a Bamberskými symfoniky, v jejichž čele již několik let stojí,“ uvedl intendant Akademie klasické hudby a předseda Rady akademiků Jan Simon. Dodal také, že akademici přihlédli i k dalším mimořádným oceněním tohoto titulu firmy Supraphon, který obdržel i cenu francouzského časopisu Classica. Albem týdne se nahrávka stala na rozhlasových stanicích BBC 3 a BR Klassik, BBC Music Magazine ji zvolil počinem měsíce. Cenou Anděl v kategorii klasická hudba poctila nahrávku také Česká hudební akademie

„Avšak rozhodujícím argumentem pro Radu akademiků byly dlouholeté a soustavné mimořádné interpretační úspěchy Jakuba Hrůši na mezinárodním poli, jeho hostování u Newyorské, Vídeňské i Berlínské filharmonie v neuvěřitelně krátké časové periodě, Hrůšovy naprosto nepřehlédnutelné a zásadní zásluhy o rozvoj odkazu Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a celé řady dalších českých autorů. Jedním z příkladů jeho úsilí o prosazování méně frekventovaných českých autorů v zahraničí je například i zařazení díla Miloslava Kabeláče do programu koncertu s Berlínskými filharmoniky. A vrátíme-li se v tomto výčtu Hrůšových zásluh o globální povědomí o české hudbě k interpretaci Sukova díla, pak aktuální nahrávací projekt jeho kompletní orchestrální tvorby je jedním z těch zásadních uměleckých počinů, který akademiky ovlivnil při volbě Jakuba Hrůši jako nového držitele Ceny Antonína Dvořáka,“ dodal Jan Simon.

Podcast